De curand, Eugen Plesca, primarul sectorului trei al Capitalei, a batut palma cu un grup francez pentru construirea in zona parcului IOR din cartierul Titan a unui hipermarket, cinematograf multiplex, centru de afaceri si sedii de birouri.
Vestea i-a imbatat pe proprietarii de apartamente de vanzare din zona, care spera astfel sa dea lovitura si sa obtina pe aceleasi apartamente cu cel putin 2.000-3.000 USD mai mult decat in urma cu o luna. Numai ca expertii imobiliari cred ca de la a cere mai mult pana la a si primi este drum lung. „Va fi o furie de moment, la fel cum s-a intamplat la inceperea lucrarilor la complexul Mall si la Hotelul Marriott. Exista posibilitatea sa se agate cumparatorii de aceasta veste. Fata de cum explodase, cu cresteri de 25-30% la inceput, pentru zona Mall, piata si-a mai revenit in ultimii doi ani. Un apartament de patru camere „lipit” de Hotel Marriott, in Calea 13 Septembrie, s-a vandut cu 45.000 USD, in urma cu un an si jumatate, iar acum pe piata abia se vinde cu 33.000 USD”, afirma Marcel Iamandei, director al agentiei imobiliare Apulum 94.
Iar situatia apartamentelor din zona Mall din cartierul Vitan nu este deloc asemanatoare cu cele din zona IOR din Titan: langa Mall sunt apartamente noi, construite intre 1988 si 1995, a caror valoare se mentine, in timp ce in zona Titan sunt apartamente vechi, de 30-40 de ani, a caror valoarea efectiva scade in timp. Astfel, o eventuala crestere reala a pretului zonei ar putea doar sa atenueze aceasta scadere a valorii apartamentelor.
„La Mall a fost o influenta mai mare si, chiar si astazi, preturile sunt cu 500-1.000 de dolari mai mari decat inainte de construirea complexului comercial. Dar aceasta si pentru ca pe locul lui era o paragina totala, pe structurile neterminate dormeau inainte aurolacii. Construirea Mall-ului a pus zona in valoare, iar preturile sunt mari pentru ca blocurile sunt aproape noi”, afirma Alexandra Popa, director al agentiei imobiliare C.I.R.
Intr-adevar, centrul comercial Bucuresti Mall este un punct de atractie pentru cumparatorii de locuinte, dar este greu de crezut ca cineva isi doreste sa stea vis-a-vis de el, acolo unde traficul de masini si de vizitatori este greu de suportat zi de zi.

Cele mai cautate sunt apartamentele din randul doi-trei, unde doua camere se vand cu 14.000-15.000 USD, iar pentru patru camere se ajunge si la 30.000-32.000 USD.