„Pe lângă vechile ameninţări informatice care îşi vor schimba înfăţişarea, ne aşteptăm să apară şi noi tipuri de malware vara aceasta”, a declarat Cătălin Coşoi, șeful laboratorului de ameninţări online al BitDefender. „Înşelătoriile de vară folosesc o reţetă simplă – afişează câteva imagini cu insule tropicale, o listă de preţuri atractive şi numele unei destinaţii populare de vacanţă. Unii utilizatori se lasă înşelaţi de site-uri false de bilete, multe dintre acestea reproducând cu mare precizie imaginea site-urilor legitime. În ultimii doi ani, utilizatorii au pierdut sume mari de bani în urma unor astfel de înşelătorii virtuale, care foloseau ca momeală vânzarea de bilete, vouchere la hotel sau vacanţe de vis”, a mai spus el.
Topul momelilor folosite în atacurile spam vara aceasta include: „Fă-ţi vacanţa în Virginia Beach”, „69 de euro x săptămână în Turcia, Spania, Sardinia, Sicilia!”, „Confirmă biletul de călătorie” sau „Verifică ordinul de plată”. Cei  care au comandat recent bilete sau au căutat diverse oferte de vacanţă au toate şansele să se lase păcăliţi şi să-şi compromită securitatea calculatorului. Pe de-o parte, e-mailurile cu ataşamente infectate îi expun pe utilizatori la diverse ameninţări, precum viermi şi troieni iar pe de altă parte, astfel de mesaje sunt în general însoţite de linkuri care direcţionează către website-uri create special pentru a colecta date financiare confidenţiale de la utilizatori.
Totodată, în ultimele luni, BitDefender a monitorizat evoluţia atacurilor estivale de „vishing”. În mod normal, potenţialele victime ale unor astfel de atacuri primesc un telefon din partea unei pretinse agenţii de voiaj, oferindu-le şansa să câştige o vacanţă la Disneyland. Odată ce a fost atrasă în capcană, victima e rugată să-şi creeze un cont pe un website fals şi să completeze un formular pentru a se înscrie la concurs. În acest fel, persoanele îşi dezvăluie de bună voie date confidenţiale de la cardurile de credit.

Sfaturi pentru a vă proteja de astfel de atacuri:

  • Pentru a cumpăra bilete la un anumit eveniment, intrați pe site-uri cunoscute şi cu o reputaţie bună;
  • Cercetați site-ul de unde vreți să cumpărați bilete şi vedeți ce au mai scris şi alţii despre el;
  • Contactați serviciul de relaţii cu clienţii şi aflați detalii despre călătorie, precum locul de întâlnire la plecare, sau detalii despre locul rezervat;
  • Fiți la curent cu cele mai recente ameninţări şi folosiți o soluţie performantă de securitate, cu actualizările la zi.