Industria publicitara din Romania este una dintre putinele care nu a intrat inca in declin, cu toate ca activitatea acesteia variaza direct proportional cu dinamica din economie. Ceea ce tine in viata majoritatea agentiilor de publicitate este contingentul marilor producatori internationali, care isi vand produsele pe piata romaneasca si ai caror bani pentru publicitate se aloca si se liciteaza la nivel mondial. Anul acesta, sumele alocate de catre companii pentru promovarea produselor lor au scazut sau, in cel mai bun caz, s-au mentinut la nivelul anului trecut. De asemenea, in 1999, au intrat in tara prea putini investitori in domeniul produselor de larg consum, astfel incat agentiile de publicitate nu s-au intrecut pentru castigarea de noi clienti, ci doar i-au schimbat intre ele pe cei deja existenti pe piata.
In traditia publicitara, sezonul estival este ceva mai linistit decat iuresul din celelalte anotimpuri. „Liniste” inseamna, de fapt, o reorientare a strategiilor de promovare a produselor catre evenimente sau campanii neconventionale (below-the-line). Cu toate acestea, majoritatea publicitarilor au fost de acord ca, in aceasta vara, au lucrat mai putin decat anul trecut. „In comparatie cu anul trecut, nu am fost asa de ocupati. Sunt surprins. Ma asteptam la o vara mai fierbinte”, a declarat Radu Florescu, directorul general al agentiei de publicitate Bates Centrade Saatchi&Saatchi.
Cei care au tinut capul de afis al verii au fost producatorii de bere si bauturi racoritoare, cei de tigari si cafea sau furnizorii de servicii de telefonie mobila. Cel mai interesant fenomen al verii s-a petrecut insa in creatia publicitara. „Este paradoxal, dar vara publicitara a fost un pic mai buna dintr-un motiv mai rau: pentru ca bugetele destinate publicitatii au scazut, a trebuit sa gasim solutii ingenioase ca sa promovam aceleasi marci cu bani mai putini. Si, dintr-o data, creatia a devenit interesanta”, sustine Tudor Potra, director de creatie la Ammirati Puris Lintas. Creativii au propus solutii mai indraznete, cu un limbaj mai liber si mai direct de genul: „Castigi ce vrea muschii tai”. Un alt fenomen care a luat amploare in lunile de vara in agentii a fost acceptarea de catre marii clienti internationali a strategiilor publicitare propuse de romani. Astfel, multe spoturi lansate in aceasta vara la televiziunile romanesti au fost create in tara, dar filmate in strainatate. Acest lucru a insemnat pentru creativi o mai mare libertate de gandire, care le-a impus insa rigoare in modul de lucru. Astfel, saracia verii a relansat creatia publicitara romaneasca. Solutiile departamentelor de creatie au inceput sa capete greutate, dovada fiind si difuzarea in tarile vecine a unor spoturi total romanesti.
Publicitatea asteapta
relansarea economiei
Miscarile de personal de la o agentie la alta au ramas la fel de dinamice. Cea mai spectaculoasa miscare s-a petrecut la Saatchi&Saatchi. De aici au plecat Olivier Grateau, directorul de creatie, si Clark Williams, directorul departamentului Client Services. In aceeasi perioada, Tempo Advertising a angajat nu mai putin de sase oameni, un record in domeniu.
Si industria publicitara se gaseste in fata aceluiasi pericol ca toate celelalte industrii romanesti: falimentul. Desi publicitarii nu o declara, batalia pe clientii existenti este acerba. Unele agentii recunosc insa ca nu au inregistrat decat o foarte slaba crestere economica. O alta parte a lor a intrat in joc pentru cucerirea bugetelor unor producatori romani, bugete care, de regula, sunt mai mici decat ale companiilor multinationale. Dincolo de concurenta, industria lasa impresia ca asteapta sa vada incotro se indreapta economia.
Camelia Ciobanu