Apartamentele şi casele de vacanţă de pe Litoral „se plătesc singure“ în 10-20 de ani dacă le scoateţi la închiriat în perioadele în care nu le folosiţi. Dacă în Bucureşti sau în alte mari oraşe o garsonieră într-un bloc construit acum 20-30 de ani costă cel puţin 50-60.000 de euro, în ansamblurile rezidenţiale aflate în diverse stadii de execuţie pe malul Mării Negre situaţia este alta: în funcţie de situare, suprafaţă şi finisaje, preţurile încep d
Apartamentele şi casele de vacanţă de pe Litoral „se plătesc singure“ în 10-20 de ani dacă le scoateţi la închiriat în perioadele în care nu le folosiţi.
Dacă în Bucureşti sau în alte mari oraşe o garsonieră într-un bloc construit acum 20-30 de ani costă cel puţin 50-60.000 de euro, în ansamblurile rezidenţiale aflate în diverse stadii de execuţie pe malul Mării Negre situaţia este alta: în funcţie de situare, suprafaţă şi finisaje, preţurile încep de la 45.000 de euro (TVA inclusă) pentru un apartament cu două camere în Neptun şi de la circa 125.000 de euro (de asemenea TVA inclusă) pentru o casă cu trei camere şi grădină în Constanţa. Este cazul ansamblurilor Neptun Plaza, respectiv Del Sole.
În zonele Mamaia – Năvodari (de exemplu, în cadrul ansamblurilor Sea Breeze Resort, Summerland sau Blue Lagoon) şi Olimp (Sara Sea View), preţurile apartamentelor sunt mai mari – de la circa 100.000 de euro fără TVA pentru o locuinţă cu două camere.
Firmele de management ţin locul proprietarilor
El face parte din categoria celor de care vorbeşte Ionuţ Håncu, reprezentant al dezvoltatorului mai multor ansambluri rezidenţiale în Costineşti şi Saturn. „Iniţial, oamenii cumpără pentru uz propriu. Apoi, încearcă să se reorienteze şi să închirieze, pentru a-şi recupera mai rapid investiţia. Treptat, această tendinţă se va accentua“, spune el.
Un calcul simplu ne arată că, la un grad de ocupare mediu de 60-70% pentru cele trei luni de vară şi la un preţ mediu de 70-80 de euro pe noapte, proprietarul unui apartament de două camere poate obţine, după ce scade întreţinerea şi taxele de administrare, cam 3.500-4.000 de euro pe sezon. Din care ar mai trebui să plătească şi impozitul de 16% către stat. Cu alte cuvinte, investiţia s-ar putea amortiza în zece pånă la douăzeci de ani, în funcţie de costul iniţial al imobilului.
Clienţii bogaţi, neinteresaţi de amortizarea investiţiei
Nici în cazul complexului Black Sea Residence din Eforie Sud nu există situaţii în care proprietarii să-şi scoată la închiriat apartamentul. De această dată, explicaţia este alta: imobilul este unul de categorie superioară, destinat oamenilor cu bani. „Cam jumătate din proprietari sunt oameni de afaceri străini rezidenţi în Romånia şi, chiar dacă mulţi dintre ei îşi petrec vara în străinătate, preferă ca locuinţele să stea goale“, explică Andrei Tudorean, de la agenţia imobiliară Trea. El afirmă că, totuşi, în cazul oamenilor din clasa medie care au o proprietate secundară pe Litoral, lucrurile se schimbă. „Din ce în ce mai mulţi apelează la dispeceratele de cazare, care, în schimbul unui comision, le intermediază găsirea de turişti“, arată Tudorean.
«Cumpărătorul tipic de apartamente pe malul mării este bucureştean din clasa medie, căsătorit, în general proprietar al unei firme.»
Răzvan Sătnoianu, general manager Romdeals Group
DOTARI Majoritatea ansamblurilor rezidenţiale noi de pe Litoral sunt pregătite pentru oameni veniţi în vacanţă. Ele au terase generoase, piscine, săli de fitness, locuri de joacă, baruri şi restaurante
100 de euro pe lună este taxa de management pentru un apartament de vacanţă. De la caz la caz, sunt cuprinse plata facturilor, întreţinerea spaţiilor comune, reparaţiile curente, paza