Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță în timp ce eviți excesele

Vara poate stimula atât setea de aventură, cât și pofta de mâncare. Între grătare și escapadele de vacanță, e ușor să uiți de exerciții și să cedezi tentațiilor culinare.

Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță în timp ce eviți excesele. În timp ce ne schimbăm rutina, ne schimbăm, din păcate, și obiceiurile alimentare. În aceste zile de relaxare, întâlniri și distracție, dieta noastră poate fi afectată de schimbarea orelor de masă, iar micile gustări pot deveni un obicei pe timpul verii. La fel și consumul de alimente și băuturi bogate în calorii și zaharuri.

Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță

Mâncatul sănătos nu trebuie să fie o corvoadă. Cu puțină planificare, este posibil să mănânci sănătos în vacanță, indiferent dacă plănuiești o călătorie prelungită sau te relaxezi acasă. Iată câteva sfaturi de alimentație sănătoasă pentru vacanța de vară, ușor de respectat și surprinzător de plăcute.

Profită de produse proaspete

Este momentul perfect să te răsfeți cu fructe și legume proaspete la prețuri accesibile. Încearcă să mănânci un fel de legume la fiecare masă. Sunt pline de fibre și te pot ajuta să te simți sătul mai mult timp.

Momentul perfect pentru fructe de mare

Nu este nimic mai bun decât să consumi pește și fructe de mare în timp ce ești în vacanță, la plajă. Sunt delicioase, cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine.

Rămâi hidratat

Mai ales când ieși la soare, hidratarea este importantă ca să-ți menții nivelul de energie ridicat și să eviți epuizarea termică. Apa este cea mai bună soluție pentru menținerea unei temperaturi corporale sănătoase. În plus, multe fructe și legume au un conținut ridicat de apă.

Ai grijă la băuturile zaharoase

Nimic nu se compară cu o băutură rece pe vreme caldă. Dar ține cont de faptul că multe băuturi alcoolice, sucuri sau specialități cum ar fi cafeaua cu gheață și milkshake-urile pot avea un conținut ridicat de zaharuri și calorii. Oricând este posibil, alege apa cu felii de lămâie, castraveți sau portocale, pentru aromă.

Optează să reduci riscurile asupra sănătății

Citește etichetele sau informațiile nutriționale din meniuri și ai grijă la ingredientele sărate, cum ar fi carnea procesată, brânza, murăturile, supa sau sosul de soia. De altfel, informarea corectă și grija la ingredientele nocive poate fi o soluție extrem de simplă și de eficientă pentru reducerea riscurilor.

În vacanță, mulți dintre noi consumă orice și oricât de mult își doresc. Dar exagerarea poate duce la probleme de echilibru fizic, precum și la sentimente de rușine și vinovăție odată ce ne întoarcem acasă. Din păcate, de cele mai multe ori efectele asupra sănătății se manifestă prin expunere în timp. O idee bună este să limităm riscurile în activitățile noastre ori de câte ori este posibil, iar această gândire poate fi aplicată oricărui tip de comportament dăunător, fie că e vorba de alimentație nesănătoasă, consum de alcool sau fumat.

De exemplu, foarte multe aparate și sisteme ale organismului sunt afectate în mod nociv de fumat. Cu ajutorul cercetării, oamenii au ajuns la un nivel de înțelegere care le-a permis să identifice care sunt substanțele care provoacă apariția bolilor asociate și în special a cancerelor. Iar în momentul în care acestea au fost identificate, au înțeles foarte clar că nocivitatea fumatului vine în primul rând din expunerea organismului la aceste substanțe toxice.

De altfel, în fum se găsesc peste 6000 de substanțe, dintre care peste 100 sunt identificate și demonstrate ca fiind cauze ale bolilor pe care deja le știm. Practic, fumătorul, plecând de la ideea de a inhala nicotina pe care o caută, inhalează la pachet cantități enorme de substanțe periculoase și așa, prin expunere în timp, apar și bolile.

Reducerea efectelor nocive ale tutunului este o abordare de bun simț care îi poate îndepărta definitiv pe fumătorii adulți de țigări. Produsele alternative fără fum oferă nicotină fără ardere și generează un aerosol care conține niveluri mai scăzute de substanțe nocive si potential nocive decât fumul de țigară, ceea ce se traduce într-o reducere importantă a expunerii organismului la aceste substanțe. De aceea, produsele fără fum reprezintă  o alegere mai bună pentru adulți decât continuarea fumatului și un pas în direcția corectă pentru a se îndepărta de țigări.

Cu toții merităm acces la informații care ne pot ajuta să facem alegeri mai bune. O bună cunoaștere a faptelor ne poate da putere tuturor să facem schimbări pozitive și să reducem riscurile de orice fel, indiferent că vorbim despre consumul de alimente sau de alte obiceiuri nesănătoase, precum  fumatul.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România