Amatorii de tehnologie, dar şi cunoscătorii în materie de sunet şi imagine, s-au delectat săptămåna trecuta la HIFIarena. Sisteme audio de mii de euro şi produse premiate la nivel internaţional au atras şi curioşi, dar şi experţi. Muzică de calitate, cele mai performante sisteme audio, imagini năucitoare şi cele mai noi plasme. Este, pe scurt, atmosfera de la HIFIarena, care a adunat şi anul acesta 160 de mărci de renume. Noutăţile, sunt, fără îndoială, pe placul cu
Amatorii de tehnologie, dar şi cunoscătorii în materie de sunet şi imagine, s-au delectat săptămåna trecuta la HIFIarena. Sisteme audio de mii de euro şi produse premiate la nivel internaţional au atras şi curioşi, dar şi experţi.
Muzică de calitate, cele mai performante sisteme audio, imagini năucitoare şi cele mai noi plasme. Este, pe scurt, atmosfera de la HIFIarena, care a adunat şi anul acesta 160 de mărci de renume. Noutăţile, sunt, fără îndoială, pe placul cunoscătorilor, dar cåt de avizat este publicul din Romånia şi cåt de bine primeşte noile tehnologii?
„Clienţii s-au educat foarte mult, mai ales publicul de la HIFIarena“, observă Alexandru Mina, Advertising & Communication Coordinator la Panasonic Romånia. „Este un public specializat, cunoscător. Ştie ce vrea, ştie ce caută“. Dar, mai spune el, şi publicul larg a învăţat foarte mult în ultimul timp: înainte de a merge în magazin, cumpărătorii se documentează pe internet, citesc reviste de specialitate, iar ca rezultat, acum fac mult mai bine diferenţa între plasmă şi LCD. Iar acest lucru se vede în creşterea foarte mare înregistrată de vånzările de plasme, cărora pånă acum li se reproşau tot felul de „probleme inventate“. Creştere şi în volum, dar şi în dimensiuni. „Dacă anul trecut vindeau foarte bine diagonalele de 37 de inci, anul acesta se vånd foarte bine cele de 42 de inci“, spune Mina.
Noutăţile nu au fost puţine. Bang & Olufsen a lansat Beo Sound 5, un produs ce marchează intrarea companiei daneze într-o nouă eră, combinånd un design deosebit cu ultima tehnologie digitală, dar şi noul ecran cu plasmă care nu „îmbătråneşte“ niciodată datorită tehnologiei ACM (Automatic Color Management), care la fiecare 100 de ore reajustează parametrii televizorului pentru a nu exista pierderi în calitatea imaginii. Sony a adus pe piaţă două noi playere Blu-ray, care oferă consumatorilor neobişnuita posibilitate de a conecta playerul la internet şi de a scrie pe blog în timp ce vizionează un film.
Iar tendinţele de dezvoltare a noilor produse sună şi mai mult ca un episod din Star Trek. Alexandru Mina spune că plasmele se îndreaptă spre ecrane 3D şi foarte subţiri. „Anul viitor vom lansa plasme cu o grosime de un inci“, spune el.
„The sky is the limit“
Preţurile tuturor acestor produse diferă însă de la „rezonabil“ la „de neimaginat“. Astfel, la Yamaha, un proiector de sunet costă 2.199 lei şi 5.999 lei. La Bang & Olufsen, un proiector poate costa 4.000 de euro, dar şi 20.000. „Avem soluţii şi pentru clienţii care au un buget limitat, dar şi pentru cei care au un buget nelimitat“, spune Bogdan Vasile, reprezentantul mărcii. Şi asta pentru că marca este una de lux, care personalizează produsele cerute de clienţi. „Putem lucra în apartamente de 50 de metri pătraţi, pentru cineva care îşi doreşte o imagine şi un sunet foarte bun, dar şi în vile cu 20 – 50 de camere în care se doreşte un sistem home cinema în fiecare cameră“, spune el. Dar se poate şi mai mult. „Cred că la Audiotehnic cel mai ieftin sistem complet audio din clasa High-End este aproximativ 2.000 de euro cu taxe, consultanţă şi instalare, iar cel mai scump sistem complet High-End audio-video de ultimă generaţie depăşeşte 300.000 de euro“, spune şi Adrian Arghiropol. „Nu ne gåndim însă că vom întålni prea curånd un astfel de client, care să conceapă să cheltuie atåt de mulţi bani pentru un astfel de sistem audio-video“, recunoaşte el.
Iar greşelile de achiziţie nu sunt o raritate. De exemplu, „diagonala prea mare“ este un reproş pe care deţinătorii de plasme îl fac foarte des, şi asta pentru că în momentul achiziţiei nu au ţinut cont de distanţa de vizionare. Bang & Olufsen, de exemplu, recomandă pentru o distanţă de vizionare de patru metri o plasmă de 120 cm diagonală. „Dacă un client doreşte un produs mai mare, trebuie să semneze pentru că e pe riscul lui. În trei – patru ani pot apărea probleme la ochi din cauza luminozităţii prea puternice“, spune reprezentantul mărcii.
LCD Medialine
Cu LAN şi DiVX-player încorporate, a fost prezentat de Romaudiovideo. Permite navigarea pe internet, accesarea e-mailului şi altele
Telecomandă Beo5
Una dintre cele mai scumpe şi avansate tehnologic telecomenzi din lume, Beo5, este realizată pe baza unei soluţii oferite de compania romånească IP Devel. Telecomanda universală a ajuns la scurt timp după lansare în locuinţele unora dintre cei mai înstăriţi oameni ai planetei
Amplificator Yamaha
Diferenţa dintre gama 2000 şi 1000 este de putere şi calitate, dar la nivel de nuanţe, doar pentru cunoscători. Majoritatea ascultătorilor nu sesizează nicio diferenţă. La preţ situaţia este alta: A-S 2000 costă 6.799 lei, iar A-S 1000 – 4.399 lei. Modelul CD-S1000/A-S1000 a cåştigat premiul EISA 2008-2009 pentru sisteme pe 2 canale
Sisteme audio la purtător