Suedia înregistrează o transmitere crescută a variantei britanice a COVID-19, 11% dintre testele pozitive recente indicând această mutaţie, considerată mai contagioasă, a comunicat marţi Agenţia de sănătate publică, informează Reuters, conform Agerpres.

Dintr-un total de 2.220 de eşantioane pozitive secvenţiate pentru varianta britanică, în jur de 250 au fost depistate cu această tulpină.

Vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor de peste 65 de ani în Suedia

Pe de altă parte, agenţia de sănătate publică a mai anunţat că vaccinul de la AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor de peste 65 de ani în Suedia, citând absenţa dovezilor privind eficienţa la această categorie de vârstă. Germania şi Austria au luat deja decizii similare. Şi Polonia a anunţat marţi că vaccinul produs de AstraZeneca va fi destinat doar persoanelor între 18 şi 60 de ani.

Suedia, care a evitat lockdown-ul pe tot parcursul pandemiei, a raportat de vineri 9.649 de cazuri noi de infectare, comparativ cu 9.123 în perioada similară a săptămânii anterioare.

Tot de vineri, numărul deceselor asociate infectării cu COVID-19 a fost de 224, bilanţul total ajungând astfel la 11.815, conform datelor comunicate de aceeaşi agenţie.

Uniunea Europeană se distanțează de producătorul de vaccinuri AstraZeneca

Comisia Europeană a indicat luni o distanţare de producătorul AstraZeneca în cadrul strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, după întârzieri mari ale livrărilor, comentează AFP.

Produsul companiei farmaceutice anglo-suedeze „urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru din 2021”, le-a declarat europarlamentarilor Sandra Gallina, directoare generală pentru sănătate în cadrul Comisiei. AstraZeneca nu a reuşit însă să garanteze decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce este „o adevărată problemă” pentru Uniunea Europeană, a arătat ea.

Comisia Europeană se reorientează în prezent spre vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson, a afirmat Gallina. Laboratorul german BioNTech s-a angajat lui să livreze Uniunii Europene în trimestrul al doilea cu până la 75 de milioane de doze în plus faţă cantităţile prevăzute iniţial. „Vor fi mult mai multe doze în trimestrul al doilea, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune doar de BioNTech şi Moderna, ci vom avea şi un nou contract cu BioNTech, adică dublul cantităţii”, a menţionat directoarea.