Varianta de SARS-CoV-2 detectată prima oară în Marea Britanie, mutaţia B.1.1.7, reprezintă deja 46% dintre cazurile pozitive din Germania, a informat miercuri Institutul Robert Koch (RKI) de virusologie, citat de EFE, după cum transmite Agerpres.
Potrivit unui raport al acestui centru de referinţă în pandemie, cu 25.000 de cazuri recente, varianta britanică avansează cu repeziciune în cea mai populată ţară din Europa. În urmă cu o lună noua variantă reprezenta doar 6 % dintre cazuri, iar acum două săptămâni 22 %.
RKI avertizează că această variantă, mai contagioasă şi responsabilă potrivit unor studii de cazuri mai grave de COVID-19, va continua să se extindă cu mare viteză.
Experţii semnalează că răspândirea variantei britanice ar putea îngreuna eforturile Germaniei de a frâna cel de-al doilea val al pandemiei, care a intrat în remisie la începutul lunii ianuarie dar care a stagnat în ultima săptămână.
Celelalte variante mai contagioase reprezintă un procent mai mic de cazuri
Potrivit studiului, celelalte două variante mai contagioase – cele detectate în Africa de Sud şi în Brazilia – reprezintă procente mai mici în ansamblul cazurilor analizate.
RKI notează că persoanele imunizate – după ce au fost vaccinate sau au depăşit boala – nu sunt protejate în faţa acestor mutaţii precum cea britanică.
Cele 25.000 de cazuri analizate de RKI au fost depistate prin teste realizate în diferite laboratoare ale ţării care ulterior au fost analizate şi pentru mutaţia respectivă.
Germania a impus în februarie controale de frontieră controversate cu Republica Cehă şi Tirolul austriac, cu scopul de a evita răspândirea variantei britanice, o măsură care a fost prelungită până la 17 martie.
Varianta B.1.1.7 reprezintă 95% dintre noile infecţii din Marea Britanie şi s-a extins în cel puţin 80 de ţări, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista de specialitate Science.