Cercetătorii au avertizat că varianta Iota a SARS-CoV-2, etichetată acum „variantă de interes”, nu trebuie ignorată. Un studiu recent arată că această variantă poate crește rata mortalității cu între 62% și 82% în rândul adulților în vârstă.
Un studiu realizat de Departamentul de Sănătate și Igienă Mentală din New York și de Universitatea Columbia a determinat rata de transmitere și rata de mortalitate a infecției cu varianta B.1.526, denumită Iota, scrie Newsmedical.
STudiul arată că varianta are o transmisibilitate și un potențial de evadare imunitar considerabil mai mari decât variantele care circulau anterior. De asemenea, poate crește rata mortalității cu 62% – 82% în rândul adulților în vârstă.
O creștere rapidă a cazurilor de infectare cu varianta Iota a fost observată în timpul celui de-al doilea val al pandemiei. Estimarea făcută din datele adunate a indicat că rata de transmisie a variantei Iota este cu 15 – 25% mai mare decât cea a variantelor circulante anterior.
Mai mult, datele au arătat că varianta poate induce infecții descoperite la 0 – 10% din populație.
Riscul de mortalitate al infecției
În ciuda unei reduceri a ratei mortalității după vaccinarea în masă, s-a constata o creștere a ratei mortalității prin infecție, în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.
Estimările făcute de oamenii de știință cu privire la ratele de infecție și mortalitate specifice variantelor au arătat că varianta B.1.526 crește ratele de mortalitate cu 46%, 82% și 62% la persoanele cu vârste cuprinse între 45 – 64 de ani, între 65 – 74 de ani și la cei de peste 75 de ani.
Comparativ cu variantele circulante anterior, varianta B.1.526 a provocat o inducere de 60% a ratei mortalității.