Cercetătorii britanici au făcut o descoperire fără precedent. Potrivit unor studii realizate recent, varianta indiană a coronavirusului ar genera sechele la nivelul scoarței cerebrale. Totuși, studiile însă nu arată dacă acest efect este unul pe termen lung sau unul imediat după infectare care însă dispare, scrie Reuters.
Totodată, specialiștii mai spun că noua variantă a virusului ar putea să devină dominanţă la nivel mondial, ea fiind mai agresivă şi rezistentă la vaccinurile existente pe piaţă.
Studiul a fost realizat de cercetătorii din Marea Britanie, iar în timpul acestuia, participanții au fost supuși scanărilor cerebrale înainte de pandemie.
Pentru a putea face o comparație înainte și după, cercetătorii au invitat 394 de de persoane care s-au vindecat COVID-19 să revină pentru scanări ulterioare. În același timp, au fost studiaţi şi 388 de voluntari sănătoși.
Varianta Delta poate afecta creierul
În urma studiului, cei mai mulți dintre cei care s-au vindecat de coronavirus au avut doar simptome ușoare până la moderate sau niciun simptom, în timp ce 15 au fost spitalizați.
Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă au semnalat pierderi „semnificative” de substanță cenușie în regiunile creierului, legate de miros și gust – girusul parahippocampal stâng, cortexul orbitofrontal stâng și insula stângă.
În același timp, studiul a mai arătat faptul că unele dintre regiunile creierului afectate sunt, de asemenea, responsabile cu memoria experiențelor care evocă reacții emoționale.
Amintim faptul că în cursul zilei de luni, Andrei Baciu, a publicat pe pagina personală de socializare rezultatele unui studiu britanic referitor la eficiența vaccinurilor anti-covid împotriva noilor variante ale virusului.
Potrivit acestuia, vaccinurile produse de Pfizer și AstraZeneca dezvoltă anticorpi care pot neutraliza inclusiv varianta Delta a noului coronavirus.
„Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală ‘The Lancet’ arată că persoanele imunizate (schema completă) cu serurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus”, a scris Andrei Baciu.