Toată suflarea mapamondului speră să scape cât mai curând de temutul COVID. Veștile, însă, nu sunt tocmai îmbucurătoare. Una dintre cele mai aprige tulpini, denumită Delta sau indiană, se anunță extrem de periculoasă. Anunțul a venit din Germania. Această țară se anunță a fi extrem de afectată și în viitor de coronavirus.
Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV2 este mai contagioasă decât cele descoperite până acum. Ea va deveni dominantă în Germania până în toamnă, cel târziu. Avertismentul sumbru a fost lansat de principalul oficialul din domeniul sănătății publice de la Berlin. Este vorba de Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch. Acesta i-a îndemnat pe oameni să poarte în continuare măști în interior și să se vaccineze, potrivit Reuters.
„Varianta Delta reprezintă aproximativ 6% din infecții, dar ponderea sa este în creștere”, a spus Wieler. „Nu este o chestiune dacă Delta va deveni dominantă, ci când. Va deveni dominantă cel târziu în toamnă”, a avertizat el.
Cele 16 landuri germane au început să aplice restricții din noiembrie anul trecut. Împreună cu o campanie de vaccinare accelerată, acestea au ajutat țara să controleze cel de-al treilea val de infectări cu COVID-19.
Incidența cazurilor a ajuns la 10 la 100.000 de locuitori pe ultimele 7 zile. Vineri au fost raportate puțin peste 1.000 de cazuri noi și 91 de decese.
Câți germani s-au vaccinat împotriva COVID
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a anunțat că aproximativ 51% dintre germani au făcut cel puțin o doză de vaccin anti-COVID și aproximativ 30% au fost vaccinați cu ambele doze.
Germania este în pragul disperării. Varianta Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV-2, detectată prima oară în India, avansează în Germania, unde, în săptămâna dintre 31 mai şi 6 iunie, reprezenta deja 6,2% din totalul mutaţiilor analizate. Este un procent de două ori mai mare în raport cu cel constatat în precedentele 14 zile, potrivit Institutului de virusologie Robert Koch (RKI), citat de EFE.
Varianta Alpha (B.1.1.7 sau britanică) a înregistrat un regres, deşi continuă să fie mutaţia predominantă, cu o prezenţă de 86,4%.
“Trebuie pornit de la faptul că reculul înregistrat de B.1.1.7 este asociat unui procent în creştere pentru B.1.617.2 şi este de aşteptat ca această evoluţie să continue”, notează RKI în raportul său de joi.