Cercetarea avertizează că varianta Delta, extrem de transmisibilă, poate dezvolta mutații care o ajută să scape de anticorpii dezvoltați de vaccinul COVID-19. Mutațiile specifice ale virusului includ mutațiile K417N, N439K, E484K și N501Y, scrie DeseretNews.
Lucrarea, publicată pe bioRxiv, care împărtășește rapoarte științifice preliminare, sustine că două dintre cele patru mutații au apărut deja la un număr mic de pacienți. În întreaga lume, au existat 36 de cazuri în care un pacient a prezentat două dintre mutațiile variantei Delta.
Autorrii lucrării au făcut patru modificări în structura aminoacizilor variantei Delta pentru a testa dacă ar putea trece de vaccinuri cu mutații specifice. Trei dintre mutații – K417N, E484K și N501Y – există deja în varianta Beta, care a fost descoperită în Africa de Sud. Varianta a fost, în mare parte, învinsă de vaccinuri.
Ce este Delta 4+
Cercetătorii au adăugat încă o mutație pentru a crea un virus proiectat, numit pseudovirus, care este inofensiv și nu se poate autoreplica, numit Delta 4+ și l-au testat împotriva vaccinului Pfizer. Anticorpii produși de vaccinul Pfizer-BioNTech nu au putut opri virusul creat de om în laborator, spun cercetătorii.
Concluzia lor este că varianta Delta „este pregătită să dobândească rezistență completă la vaccinurile care au ca țintă proteina Spike de tip sălbatic”.
Cercetătorii sunt de părere că acum este important să se dezvolte vaccinuri anti COVID-19 care ar putea opri aceste variante.