Varianta Delta a coronavirusului ar putea să se răspândească în proporție uriașă în Europa. Agenția Uniunii Europene pentru controlul bolilor spune că această tulpină va însemna 90% dintre cazurile din Europa până în luna august a acestui an. Informația, difuzată de Euronews, va stârni o îngrijorare panică în rândul statelor membre.
„Pe baza estimărilor în ce privește capacitatea de transmiterea a variantei Delta și folosind modele de prognoze, 70% din cazurile de infectare cu COVID urmează să fie generate de această mutație în UE și Spațiul Economic European până la începutul lui august. Până la sfârșitul lunii, modelele arată o prevalență de 90%”, a transmis Centrul European pentru controlul și prevenția bolilor.
Mai multe state sunt deja sub semnul unui nou val al pandemiei din cauza tulpinii Delta. Spre exemplu, Israelul care credea că a scăpat de orice restricții după ce a vaccinat masiv populația, este pus acum în fața unei realități crunte. Autoritățile sunt nevoite să impună din nou unele măsuri restrictive. Motivul este legat de numărul mare a infecţiilor provocate de varianta Delta a noului coronavirus. Săptămâna trecută, Portugalia a înregistrat cel mai ridicat nivel zilnic de noi contaminări din februarie.
Varianta Delta va circula accentuat în această vară
De altfel, varianta Delta i-a provocat, zilele trecute, o reacție și Ursulei von der Leyen. Șefa Comisiei Europene a avertizat că „nu este decât o chestiune de timp” până când varianta Delta va deveni varianta dominantă pe continent.
În Marea Britanie, varianta Delta este deja responsabilă pentru mai mult de 90% din cazurile de Covid și a dus la o creștere a numărului de infectări la persoanele nevaccinate și la cele imunizate doar cu prima doză. Din acest motiv, guvernul britanic a amânat eliminarea restricțiilor planificată pentru 21 iunie.
Agenția Uniunii Europene pentru controlul bolilor a atenționat acum, de altfel că „este foarte probabil ca varianta Delta să circule accentuat pe perioada verii, mai ales printre persoane tinere nevaccinate”.
Sursa: Wikimedia