Varianta Delta a SARS-CoV-2 creează îngrijorare tot mai mare la nivel mondial. La nivel european, specialiştii vorbesc despre o proporţie de 90% a acestei tulpini în cazul infectărilor noi până în luna august, potrivit unui anunţ făcut miercuri de către Centrul European pentru controlul și prevenția bolilor.
Varianta Delta pune Europa pe jar. Merkel şi Macron vor condiţii mai stricte pentru călătoriile din ţările non-UE
În Marea Britanie, varianta Delta este deja responsabilă pentru mai mult de 90% din cazurile de Covid și a dus la o creștere a numărului de infectări la persoanele nevaccinate și la cele imunizate doar cu prima doză. Din acest motiv, Guvernul condus de Boris Johnson a amânat eliminarea restricțiilor planificată pentru 21 iunie.
Liderii europeni s-au reunit joi, 24 iunie, la Consiliul European de la Bruxelles, iar, cu această ocazie, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au insistat pentru o abordare comună şi mult mai fermă referitoare la călătoriile din ţările non-UE, scrie agenţia Reuters.
Totul trebuie făcut pentru pentru a combate varianta Delta, au explicat cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei, care au dat drept exemplu Marea Britanie, unde varianta indiană a virusului este dominantă.
“Suntem evident îngrijoraţi de varianta Delta”, a declarat cancelarul Angela Merkel la sosirea la Bruxelles.
Unele state europene nu vor să piardă profiturile consistente generate de turiştii britanici
Persoanele care sosesc din Marea Britanie trebuie să stea din nou în carantină atunci când intră în Germania sau Franţa, însă nu toate ţările din blocul comunitar preferă astfel de restricţii. Spania sau Portugalia, spre exemplu, nu mai impun carantinarea celor sosiţi din Regatul Unit, pentru că nu vor să piardă sumele importante pe care turiştii britanici le lasă în urma lor.
Însă efectele se văd şi sunt accelerate: mai bine jumătate din infectările cu coronavirus din zona Lisabonei, capitala Portugaliei, sunt acum cu varianta Delta.
Ţările europene ar trebui să fie extrem de vigilente cu privire la varianta Delta, iar deciziile asupra deschiderii frontierelor pentru călătoriile dinspre statele terţe trebuie făcute în mod coordonat, a insistat Emmanuel Macron.
Recent, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat că cetăţenii britanici care s-au imunizat cu schema completă împotriva COVID-19 vor avea dreptul să călătorească în afara Regatului Unit. Călătoriile neesenţiale ale cetăţenilor britanici în străinătate, precum şi intrările în ţară, erau restricţionate până acum ca urmare a măsurile antiepidemice luate de Guvernul britanic.