Temuta variantă Delta (variantă indiană a SARS-CoV-2) face ravagii şi în Portugalia! Guvernul de la Lisabona s-a văzut nevoit să impună noi restricţii.
Restricţii dure în zona capitalei Lisabona şi pe valea fluviului Tajo
Joi, 17 iunie, Guvernul condus de premierul Antonio Costa a anunţat închiderea perimetrală a zonei metropolitane a capitalei Lisabona şi interzicerea intrărilor şi ieşirilor din această zonă la sfârşit de săptămână.
Pe lângă interzicerea deplasărilor neesenţiale din şi în zona care va fi izolată în fiecare weekend, în intervalul vineri, ora 15:00 – luni, ora 06:00, vor fi reinstituite şi alte restricţii, printre care diminuarea programului centrelor comerciale şi revenirea la telemunca obligatorie. De asemenea, toate evenimentele au fost interzise în regiunea Capitalei şi în valea fluviului Tajo.
Măsura dură luată de Executivul portughez vine ca urmare a relansării pandemiei şi prevalenţei variantei Delta în această regiune, potrivit relatărilor făcute de agenţiile AFP şi EFE.
Portugalia şi Spania, singurele ţări UE în care au crescut numărul de infectări cu COVID-19
Potrivit bilanţului de miercuri, Portugalia a înregistrat 1.350 de noi infectări cu COVID-19, cel mai ridicat bilanţ zilnic după luna februarie. În ziua următoare, joi, au fost raportate 1.233 de noi cazuri, aproximativ 800 dintre acestea fiind în regiunea Lisabonei şi în valea fluviului Tajo.
Portugalia are circa 10 milioane de locuitori.
Situaţia din capitala Lisabona este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că rata infectărilor în ultimele 14 zile se apropie acolo de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Mariana Vieira da Silva, şefa cancelariei prezidenţiale: „Sunt măsuri care afectează viaţa tuturor, dar ele sunt necesare.” Ea a adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este prea devreme pentru a putea calcula cât timp aceste restricţii vor fi în vigoare.
Până în prezent, Portugalia şi-a vaccinat împotriva noului coronaviruscirca un sfert din populaţie cu schema completă. Portugalia şi vecinii din Spania sunt singurele două ţări din UE care au înregistrat, în ultimele şapte zile, o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 faţă de săptămâna precedentă.
Sursa foto: Dreamstime