Varianta indiană va deveni dominantă în Europa!

Date de la Filiala europeană a OMS arată că varianta delta era dominantă în 19 dintre cele 28 de ţări care secvenţiază în mod suficient, în intervalul 28 iunie -11 iulie. Aceste date sunt confirmate și de Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor, conform ECDC.

Astfel, varianta indiană era prezentă în proporţie de 68.3% în aceste 19 ţări şi a depăşit varianta britanică, prezentă în proporţie de 22,3% în regiune.

Se răspândește rapid și este prezentă în mare parte a regiunii

În acest context, varianta indiană urmează să devină tulpina dominantă în întreaga lume în lunile următoare. Acesta a fost identificată în toate statele europene, potrivit sursei menționate.

De asemenea, varianta Delta „va continua să se răspândească şi să înlocuiască celelalte variante aflate în circulaţie, dacă nu apare o nouă tulpină, mai agresivă”, transmite Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor.

„Mai avem mult până să ieşim din pandemie, iar din păcate în numeroase ţări din regiunea noastră observăm o creştere semnificativă a cazurilor legate de răspândirea variantei delta, extrem de transmisibilă. În pofida eforturilor considerabile ale statelor din regiune de a vaccina oamenii din întreaga regiune, milioane de persoane sunt nevaccinate în continuare şi riscă, astfel, să ajungă la spital”, avertizează el. Vestea bună este că datele arată clar că o vaccinare completă reduce semnificativ riscul unei îmbolnăviri grave şi morţii”, a  declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

„Trebuie să rămânem atenţi şi să continuăm să dăm dovadă de bun simţ, pentru a împiedica răspândirea virusului. Asta înseamnă să ne vaccinăm complet imediat ce avem posibilitatea şi să respectăm distanţarea socială, să ne spălăm pe mâini, să evităm locurile aglomerate şi să purtăm o mască dacă este necesar. Acestea sunt măsurile care ştim că funcţionează pentru a ne proteja pe noi şi pentru a-i proteja pe ceilalţi. Trebuie să le considerăm drept «măsuri anticarantină», pentru că ele pot ajuta la împiedicarea răspândirii bolii fără să se închidă părţi largi ale societăţii”, a explicat directoarea ECDC Andrea Ammon.

Sursa foto: Dreamstime