Alertă maximă de OMS. Ultimele date indică că infectările cu varianta Omicron au crescut de 4 ori în numai o săptămână la nivel global. Cea mai mare se ridică acum este legată de faptul că tulpina Omicron ar putea afecta lumea mult mai mult decât a făcut-o tulpina Delta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV2. Este de 4 ori mai mult decât cele aproximativ 3.500 de cazuri depistate în cele şapte zile anterioare.

Conform studiilor realizate de reţeaua mondială de laboratoare GISAID, care colaborează cu OMS, procentul detectării variantei Omicron în secvenţierile lor a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent. Trebuie subliniat că marea majoritate a cazurilor (96%) continuă să fie provocate de varianta Delta, dominantă în anul 2021.

Omicron nu produce cazuri mai grave de COVID-19

Pe de altă parte, doar o mică parte din cazurile de COVID-19 (aproximativ 1 la 40, potrivit datelor OMS) se analizează în laborator, astfel încât aceste date au o valoare pur statistică, a susținut EFE.

Potrivit celor stabilite în prezent, Omicron are avantaje de transmisibilitate faţă de varianta Delta, care a ajuns să reprezinte 99% din cazurile de laborator analizate şi care în ultimele două săptămână a început să cedeze teren în faţa variantei detectate în Africa de Sud.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS insistă că încă nu există date care să certifice că Omicron produce cazuri mai grave de COVID-19. Cu toate acestea, creşterea numărului de spitalizări în ţările unde prezenţa sa este foarte mare, precum Africa de Sud sau Marea Britanie, confirmă ca este o variantă a coronavirusului capabilă să exercite o presiune îngrijorătoare asupra sistemelor sanitare.

Ce s-a descoperit în ultimul studiu

De altfel, un studiu din Africa de Sud arată că Omicron provoacă un număr mai mic de cazuri grave și spitalizări, comparativ cu varianta Delta. Cercetarea,  care încă nu a fost revizuit de comunitatea științifică, a evaluat severitatea infecțiilor cu Omicron de la 1 octombrie și până la 30 noiembrie. Comparând datele cu cele ale infecțiilor cu Delta din aprilie până în noiembrie, în Africa de Sud.

Studiul a constatat că persoanele infectate cu Delta au avut cu 70% mai multe șanse de dezvoltare severă a bolii, față de cele infectate cu varianta Omicron. Analiza a fost făcută de cercetătorii Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de alte universități importante, printre care se numără Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.