Valeriu Gheorghiță a dat detalii importante, la Antena 3, despre noua tulpină din Africa de Sud sau Omicron. Despre această variantă se știe că ar fi mult mai contagioasă decât varianta Delta. În plus, ea ar trece pe lângă protecția anticorpilor dată de vaccin sau de trecerea prin boală.
Cu toate acestea, unele persoane ar putea să fi ferite din a face o formă gravă a bolii. Este vorba de cele care sunt vaccinate cu schema completă împotriva COVID.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a susținut că în acest moment, Omicron are peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, ceea ce este o noutate pentru acest moment. El a atras atenția că jumătate dintre acestea sunt acumultate exact în zona în care leagă anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală.
Este una din cele mai interesante variante de COVID-19
„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mult de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a mai susținut că noua tulpină pare a fi extrem de contagioasă. El a atras atenția că în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri tocmai când ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.
Vaccinarea cu schemă completă ar putea oferi protecție
„Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta”, a mai spus medicul.
Acesta a mai arătat că singura soluție o reprezintă imunizarea. În opinia sa, vaccinarea cu schemă completă ar putea oferi protecție pentru a nu face o formă gravă a bolii, chiar și în cazul variantei din Africa de Sud.
„Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe”, a punctat cunoscutul medic Valeriu Gheorghiță.
Omicron, risc foarte ridicat la nivel mondial
El a arătat că este puţin probabil ca la aceste persoane varianta aflată în discuție să genereze cazuri severe de boală. Potrivit estimărilor făcute de Valeriu Gheorghiță, se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie.
În context, trebuie subliniat că OMS a avertizat, luni, că noua variantă a coronavirusului, Omicron, prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial. În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce, a punctat OMS.