Anunțul zilei în România. Variola maimuței a ajuns și în țara noastră, iar Ministerul Sănătății a confirmat un prim caz!
Variola maimuței, confirmată oficial şi în România!
Potrivit sursei citate, este vorba despre un tânăr din București în vârstă de doar 26 de ani. În ceea ce privește starea de sănătate a acestuia, Ministerul anunță că diagnosticul a fost primit chiar astăzi, iar tânărul primește chiar în aceste momente un tratament simptomatic și se află în izolare.
Sursa citată precizează că pacientul ar fi ajuns la spital noaptea trecută și că în prezent se află într-o stare destul de bună, însă izolarea este esențială. Referitor la diagnosticare acestuia, Ministerul anunță că în urma unor investigații realizate în ultimele ore s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.
În marea majoritate dintre acestea există deja numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, arată sursa citată.
„Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei”, a informat Ministerul Sănătății.
Două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei au fost înregistrate în România
Ministerul reamintește faptul că în cursul lunii mai, în România au fost înregistrate două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei. A fost vorba despre o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi despre un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.
În acest sens, sursa citată trage un semnal de alarmă în legătură cu riscurile de infectare. Potrivit Ministerului, variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat.
Sursa citată precizează și că virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.
„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei”, mai precizează Ministerul.
Belgia a introdus deja carantina pentru persoanele infectate cu variola maimuței
Menționăm faptul că în timp ce România a raportat astăzi primul caz de infectare cu variola maimuței, în Europa, numărul infectărilor este ordinul sutelor.
OMS anunța săptămâna trecută că peste 780 de infectări au fost raportate la nivel european. Totodată, Belgia a devenit prima țară din lume care a luat măsuri drastice în acest sens.
Potrivit Politico, autoritățile din Belgia au decis să introducă o carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu variola maimuței, în condițiile în care numărul infectărilor la nivel național a crescut semnificativ.
De cealaltă parte însă, contacții celor infectați cu variola maimuței nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să fie atenți, mai ales dacă intră în contact cu persoane vulnerabile.
Menționăm faptul că, potrivit informațiilor transmise de OMS, variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap.
În ceea ce privește riscurile, specialiștii susțin că variola maimuță are o mortalitate mai scăzută decât variola, de sub 4%. Experții sunt însă îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii în afara Africii, acolo unde este întâlnită frecvent.