România se confruntă cu primul caz confirmat de variola maimuței. El a fost depistat la un bărbat, care a mers la spital după patru zile de la apariţia simptomelor. Tânărul de 26 de ani s-a dus la spital luni noapte. Acum, el se află în izolare pentru 21 de zile.
Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.
Ulterior, a apărut şi al doilea caz, confirmat oficial marţi, 14 iunie.
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Cum se răspândește variola maimuței?
Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane. Este nevoie de un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.
Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului intim este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.
Perioada de incubație este de obicei de la 6 la 13 zile
Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.
Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată.
Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.
România va avea un vaccin variola maimuţei
Variola maimuţei se transmite mult mai greu faţă de COVID-19, se transmite doar în urma unui contact foarte apropiat.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că şi România va avea un vaccin pentru acest virus. Mai exact, aproximativ 2500 de seruri care vor fi administrate contacţilor direcţi. Alexandru Rafila a spus că vaccinul împotriva variolei este unul american, iar la momentul actual există cantități foarte mici.
Până acum, cele mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate, până acum, în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.