Boala care pune planeta pe jar. A ajuns și în SUA. Cum se manifestă și dacă ar trebui să ne facem griji
Au fost raportate cazuri și în Canada și un caz în SUA, scrie Npr. Patru dintre cazurile detectate în Marea Britanie s-au autoidentificat drept homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, menționând că ar putea exista o transmitere în comunitate.
Oficialii din domeniul sănătății nu pot spune încă de unde au luat oamenii virusul ”variolei maimuței”, dar există îngrijorarea că virusul se poate răspândi prin comunitate, nedetectat și, posibil, printr-o nouă cale de transmitere.
”Variola maimuței” poate fi o boală urâtă, cu febră și erupții cutanate dureroase
”Variola maimuței” este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, fiind înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 70. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.
”Variola maimuței” poate fi o boală urâtă: provoacă febră, dureri musculare, ganglioni limfatici măriți și în cele din urmă „variola” – erupții cutanate dureroase, cu bășici pline lichid, care apar pe față, mâini și picioare. O versiune a ”variolei maimuței” este destul de mortală și ucide până la 10% dintre persoanele infectate. Versiunea care a apărut acum în Anglia este mai blândă, rata de mortalitate fiind mai mică de 1%.
Virusul se răspândește în comunitate nedetectat
De obicei, oamenii iau variola de la animalele din Africa de Vest sau Africa Centrală și aduc virusul în alte țări. Transmiterea de la persoană la persoană nu este obișnuită, deoarece necesită contact strâns cu fluidele corporale, cum ar fi saliva sau puroiul din leziuni. Așadar, riscul pentru populația generală este scăzut, notează agenția de sănătate din Marea Britanie.
Dar, în Anglia, 7 din cele 8 cazuri nu au raportat călătorii recente în Africa, ceea ce sugerează că pacienții infectați au luat virusul în Anglia. În plus, acele persoane nu au avut contact cu un pacient despre care se știe că a călătorit în Nigeria. Aceste date sugerează că virusul se răspândește în comunitate nedetectat.
În SUA, pacientul din Massachusetts nu călătorise recent în țările în care apare boala, dar vizitase Canada.
Se poate răspândi și prin contact sexual?
În plus, există dovezi că virusul s-ar putea răspândi printr-o nouă cale: contactul sexual. „Ceea ce este și mai bizar este că au fost identificate cazuri care par să fi dobândit infecția prin contact sexual”, a scris pe Twitter epidemiologul Mateo Prochazka de la UKHSA. „Aceasta este o nouă cale de transmitere, care va avea implicații în ceea ce privește răspunsul și controlul focarului”, a subliniat el.
În 2019, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat primul vaccin pentru ”variola maimuței”, care protejează și împotriva variolei.
Virusul persistă la veverițe, șobolani sau alte rozătoare
OMS subliniază că vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace împotriva acestei boli, considerată eradicată de acum 40 de ani, iar campaniile de vaccinare împotriva acesteia s-au încheiat în acea perioadă, astfel încât generaţiile mai tinere nu beneficiază de această protecţie.
În raportul său, organizaţia recomandă ca orice persoană care a călătorit într-o zonă endemică cu variola maimuţei să informeze serviciile sanitare.
Experții spun că, în mod normal, virusul se poate lua în urma unei mușcături, zgârieturi sau printr-un contact cu fluidul corporal al animalului. Apoi virusul se poate răspândi la alte persoane prin tuse și strănut sau prin contactul cu puroiul din leziuni. Specialiștii mai spun că maimuțele nu sunt purtători majori. În schimb, virusul persistă probabil la veverițe, șobolani sau alte rozătoare.