Variola maimuței se extinde în Europa. Noi cazuri depistate în Germania

Un pacient din landul german Bavaria a fost infectat cu variola maimuței, potrivit Institutului de Microbiologie Bundeswehr din Munchen. Primele cazuri au fost depistate și în Franța și Belgia.

Cele trei țări au confirmat vineri primele cazuri de variolă a maimuțelor, devenind cele mai recente țări europene în care boala s-a răspândit.

Cazul german a fost înregistrat joi în Bavaria, potrivit Institutului de Microbiologie al Bundeswehr din Munchen. Pacientul a prezentat simptome de leziuni cutanate, o caracteristică majoră a bolii.

În urma anunțului, ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că este doar o „chestiune de timp” până când variola maimuței va fi descoperită în Germania. El și-a exprimat încrederea că focarul ar putea fi stăpânit dacă se vor lua măsuri rapide.

Un francez de 29 de ani, izolat la domiciliu

Cazul francez a fost depistat la un bărbat de 29 de ani din regiunea Ile-de-France, care include Parisul. Autoritățile sanitare franceze au afirmat că bărbatul nu a fost recent într-o țară în care virusul s-a răspândit. De asemenea, autoritățile franceze mai spun că bărbatul nu prezintă simptome grave și că se află izolat la domiciliu, scrie dw.com.

Belgia a raportat două cazuri în regiunea nordică de limbă olandeză Flandra.

În Marea Britanie s-au înregistrat noi cazuri

De asemenea, Marea Britanie a detectat vineri 11 noi cazuri de boală, potrivit ministrului Sănătății, Sajid Javid.

„Majoritatea cazurilor sunt uşoare şi pot să confirm că am procurat doze suplimentare de vaccinuri care sunt eficiente contra variolei maimuţei”, a spus acesta.

Epidemie în Europa și America de Nord

Primul caz de variola maimuței în Europa a fost confirmat la 7 mai. Persoana infectată a fost un individ care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuței este endemică.

Boala a fost apoi confirmată în Portugalia, cu 14 cazuri, toate bărbați tineri. Spania a raportat șapte cazuri confirmate, în timp ce un caz a fost raportat ulterior în Suedia și, respectiv, Italia.

Variola maimuței – simptome și mod de transmitere

Virusul variolei maimuțelor provine din Africa, unde a fost identificat pentru prima dată la maimuțe. Primul caz la om a fost confirmat în Republica Democrată Congo în 1970, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Virusul este compus din două tulpini principale. Una este tulpina Congo, care determină o boală mai gravă și are o rată de mortalitate de până la 10%. Cealaltă este tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate mult mai mică, de 1%.

Simptomele variolei maimuțelor tind să fie mai ușoare decât cele ale variolei. Acestea includ febră, dureri de cap, dureri musculare și epuizare, dar variola maimuței provoacă, de asemenea, umflarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), în timp ce variola nu, potrivit CDC.

Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin picături de aer, prin contact corporal apropiat sau prin folosirea în comun a lenjeriei sau a obiectelor contaminate.