După mai bine de doi ani de pandemie de coronavirus, acum o altă boală generează îngrijorări la nivel mondial. Un raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) arată că variola maimuței se extinde cu rapiditate.
Sursa citată precizează că în cursul zilei de miercuri, numărul cazurilor pozitive de variola maimuței a ajuns la 2019. Sursa citată precizează că acest bilanț se referă doar la țările unde boala nu este endemică, notează AFP.
Mai exact, variola maimuței este prezentă în 19 țări, marea majoritate fiind din Europa. În ceea ce privește persoanele vizate, ECDC subliniază faptul că este vorba despre bărbați tineri care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați.
O veste bună este că, spre deosebire de pandemia de COVID, variola maimuței nu a cauzat niciun deces până în prezent. „Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii intime cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.
Peste 70 de infectări cu variola maimuței au fost raportate în Marea Britanie
În ceea ce privește țările vizate, pe lângă cele 11 țări africane unde variola maimuței este endemică, alte trei țări europene au confirmat un val de infectări. Este vorba despre Marea Britanie, care a înregistrat de la începutul lunii mai și până în prezent 71 de cazuri.
Ea este urmată de Spania, care a confirmat în doar câteva săptămâni 51 de infectări cu variola maimuței, urmată de Portugalia cu 37 de cazuri, scrie ECDC.
Pe lângă țările europene, variola maimuței a ajuns și pe alte două continente. Astfel, alte 118 cazuri au ajuns să fie confirmate în Canada, SUA, dar și Australia.
Canda a înregistrat 15 cazuri de variola maimuței, urmată de SUA cu 9 cazuri. Pe locul trei este Australia cu dar două cazuri, urmată de Israel și Emiratele Arabe Unite care au confirmat fiecare în parte un singur caz. Sursa citată subliniază însă că restul cazurilor suspecte nu sunt luate în considerare în bilanțul publicat.
Totodată, ECDC mai subliniază și faptul că bilanțul publicat până miercuri a crescut de peste cinci ori de la primul raport realizat la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.
Cât de contagioasă este variola maimuței?
În acest sens, ECDC susține că deși probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, aceasta este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
Menționăm faptul că noua boală este, potrivit OMS, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani. La momentul actual, aceasta este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.
În ceea ce privește simptomele, variola maimuței debutează cu febră mare, urmată de o erupție cutanată și formarea de cruste. Până în prezent nu există tratamente specifice sau vaccinuri pentru variola maimuței, spun specialiștii.