Fostul ministru elen de finanţe spune că prin excluderea Greciei din blocul monetar, Germania vrea să forţeze Franţa să accepte "modelul său de disciplinare a zonei euro".
Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franţa şi a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare", a estimat sâmbătă fostul ministru elen al finanţelor Yanis Varoufakis, citat de AFP. Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, vreo o ieşire a Greciei din zona euro – sau Grexit – pentru a "pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul", scrie Varoufakis în publicaţia britanică The Guardian. "Convingerea mea este că ministrul german al finanţelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecinţe la francezi şi a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară", spune el. "Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un 'Grexit' pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul", continuă Varoufakis, care a demisionat luni.
Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI). Considerată ca "pozivită" de către creditori, această propunere – care va fi examinată sâmbătă de miniştrii de finanţe ai zonei euro – face să renască speranţa unui acord evitând ieşirea Atenei din zona euro.
Legislativul Franţei – a doua putere economică a zonei euro – a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia greu încercată a ţării, care se confruntă cu o slabă creştere economică şi cu un şomaj ridicat, precum şi cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul.
Pentru Varoufakis, Germania, colector de fonduri şi campion al ortodoxiei bugetare în Europa, vrea să facă din Grecia un exemplu pentru a-i face pe francezi să i se alinieze. Potrivit acestuia, când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, în locul unei restructurări a datoriei şi a unei reforme a economiei, a fost aleasă opţiunea "toxică": "acordarea de noi împrumuturi unei entităţi în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă".
De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanţe elen, "o largă majoritate în cadrul Eurogroupului – sub influenţa lui Schauble – a adoptat Grexitul ca soluţie privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru". El estimează că dacă Grecia ar fi ieşit din zona euro în final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an. "Grexit era echivalentul anunţării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o reţetă pentru a lichida orice stoc de capital grec şi a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile", scrie el.
Sursa: AGERPRES