“Am putea demisiona, dar o vom face în spirit de cooperare cu cei care vor prelua guvernarea”, a declarat Varoufakis.
Alexis Tsipras a anunţat menţine referendumul programat duminică, sugerându-le cetăţenilor să nu voteze în favoarea măsurilor propuse de creditorii internaţionali, insistând că votul nu se referă la menţinerea ţării în zona euro.
"Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru părăsirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene", a declarat Tsipras.
"Un vot negativ nu va însemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic", a subliniat Tsipras, avertizând însă că o ieşire a Greciei din zona euro ar avea "consecinţe dezastruoase".
"Vă cer să votaţi «nu» în privinţa planului de asistenţă financiară şi «da» perspectivelor găsirii unei soluţii viabile", a subliniat Tsipras, lansând parctic un semnal ambiguu privind referendumul.
"Singura noastră cale de a depăşi criza este să revenim la popor şi exact asta facem", a explicat Tsipras.
Ministrul de Finante olandez și președintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem a dat publicităţii o înregistrare video în care spune că Grecia nu va continua negocierile, pentru că prim-ministrul țării Alexis Tsipras a spus efectiv că Atena va respinge orice propunere a europenilor.
În înregistrarea video, Dijsselbloem a dat răspunsul la cele două scrisori pe care Tsipras le-a trimis creditorilor – una în care cerea mai mulţi bani, iar a doua în care vorbea despre propuneri – şi explică de ce discuţiile au stagnat temporar:
„Decizia principală a fost că în condiţiile dat de situația politică, respingerea propunerilor anterioare, referendumul care va avea loc duminică și sfatul guvernului grec de a vota NU la referendul, nu vom avea discuții suplimentare în acest moment. Nu vor fi nici alte discuții în zilele următoare la nivelul Eurogroupui sau cu autoritățile elene sau instituirea unor propuneri sau aranjamente financiare. Vom aștepta pur şi simplu rezultatul referendumului de duminică.”