Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a venit cu mai multe detalii în ceea ce privește vârsta de pensionare. Ce spune Simona Bucura-Oprescu?
Se iese la pensie la 70 de ani?!
Vineri seara, ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a abordat problema vârstei de pensionare în România. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a spus că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar.
Vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Având în vedere că speranța de viață la noi în țară este de 75 de ani, ministrul Muncii spune că nu putea veni cu o vârstă de pensionare de 70 de ani.
Deși nu a spus clar că au existat astfel de discuții, din declarațiile sale s-ar putea înțelege că ar fi existat, la un moment dat, o astfel de propunere.
Revenind la declarațiile concrete ale ministrului Muncii, aceasta a spus că interesele românilor au fost pe primul loc în luarea unei decizii.
„Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creștere a vârstei de pensionare până la 70 de ani,” a declarat ministrul.
Ea a reiterat că astfel de măsuri vor fi luate doar dacă va existat și un fundament solid.
Fără creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare
Ministrul Simona Bucura-Oprescu spune că, în rapoartele privind îmbătrânirea populației, se regăsește, drept indicator, creșterea speranței de viață.
Pe fond, ea spune căeste esențial să nu existe creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau decizii luate arbitrar.
Nu în ultimul rând, ea a mai spus că specificul României a fost luat în considerare atunci când au avut loc discuțiile cu Comisia Europeană.
Se dorește creșterea speranței de viață în România
În ceea ce privește întrebarea referitoare la creșterea speranței de viață și impactul asupra vârstei de pensionare, Bucura-Oprescu a subliniat că „fiecare dintre noi ne dorim creșterea speranței de viață.”
Ea a evidențiat importanța contribuției la îmbunătățirea acestui indicator. În plus, a menționat că, în prezent, vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani.
În concluzie, ministrul Muncii a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate. Ea trebuie să:
- țină cont de specificul țării
- protejeze interesele cetățenilor în ceea ce privește vârsta de pensionare, promițând că deciziile luate vor fi în concordanță cu evoluțiile speranței de viață în România.