Astfel, peste şase ani vârsta la care se pot pensiona va fi de 63 de ani, în contextul în care femeile ies în prezent la pensie la 61 de ani şi 7 luni.

Potrivit specialiștilor, următorul pas ar putea fi o egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei iar bărbații ar urma să iasă la pensie la aceeaşi vârstă, de 65 de ani.

Vârstă de pensionare și speranţa de viaţă

De asemenea, Guvernul a trimis un document la Bruxelles prin care se angajează să coreleze vârsta de pensionare cu speranţa de viaţă care este în continuă creştere. Acest lucru ar fi realizat a primi bani din fonduri europene, în cadrul programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În acest context, Raluca Turcan a negat informațiile respective şi a spus că nu există nicio discuţie în Guvern despre majorarea vârstei de pensionare. Totuși, Dan Barna contrazice cele spuse de ministrul Muncii și susține că există o nevoie de a calibra această vârstă de pensionare cu speranţa de viaţă.

Totodată, Ludovic Orban a recunoscut că se discută intens subiectul vârstei de pensionare şi că aceasta ar putea creşte. Legat de prevederea în care vârsta de pensionare să fie majorată în următori ani, președinte PNL a spus următorul lucru:

„De discutat, evident că s-a discutat. Nu e un subiect nou pe piaţă. Nu s-a luat o decizie. Sigur că avem discuţii legate şi de stagiul de cotizare, sigur că avem discuţii legate şi de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii”.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin