Magistrații solicită o întâlnire de urgență cu Guvernul
Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General au transmis o solicitare comună adresată liderilor coaliției privind proiectul legislativ ce vizează o creștere pentru vârsta de pensionare a magistraților și reformarea pensiilor de serviciu.
Cei trei reprezentanți – judecătoarea Elena Costache (CSM), judecătoarea Corina Corbu (ÎCCJ) și procurorul general Alex Florența (PÎCCJ) – cer organizarea unei întâlniri în regim de urgență, pe 10 aprilie 2025.
Aceștia subliniază că modificările propuse prin proiectul de lege înregistrat la Camera Deputaților sub numărul PI-x. 103/2025 au fost lansate fără consultarea sistemului judiciar. În opinia lor, un astfel de demers afectează direct statutul magistraților și ar trebui precedat de un dialog autentic și transparent.
Reprezentanții justiției consideră că, potrivit principiului cooperării loiale între instituții, orice reformă care vizează statutul magistraților trebuie discutată împreună cu aceștia.
„În contextul creat de promovarea Propunerii legislative privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. PI-x. 103/2025, doamna judecător Elena Costache, preşedintele CSM, împreună cu doamna judecător Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi domnul procuror Alex Florenţa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresează liderilor coaliţiei de guvernare, în calitate de iniţiatori ai acestei propuneri legislative, solicitarea de a organiza de urgenţă, în cursul zilei de 10 aprilie 2025, o întâlnire cu reprezentanţi ai CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ (document accesibil din prezentul comunicat)”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CSM.
„În considerarea principiului cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, orice discuție referitoare la statutul magistraților trebuie să implice reprezentanții sistemului judiciar, context în care ne exprimă întreagă disponibilitate pentru un dialog autentic și onest, în condiții de transparență instituțională”, se arată în solicitarea CSM, ÎCCJ și PG.

Proiectul de lege privind vârsta de pensionare, semnat de liderii coaliției
Proiectul de reformare a pensiilor speciale a fost anunțat de Crin Antonescu, candidat la Președinția României, pe 7 aprilie. El a declarat că este esențial ca sistemul de pensii din magistratură să fie aliniat cu celelalte categorii profesionale. Mai exact, magistrații care vor intra în sistem vor trebui să iasă la pensie la 65 de ani.
Antonescu a menționat că proiectul a fost semnat de liderii coaliției de guvernare – Marcel Ciolacu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități) – și că se dorește adoptarea acestuia în regim de urgență.
Totodată, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că România riscă să piardă 230 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu implementează reformele cerute. Potrivit acestuia, banii sunt deja blocați, iar Comisia Europeană așteaptă măsuri concrete în termen de cinci luni.
Alternative propuse și poziția Guvernului
Marcel Boloș a indicat că guvernul ia în calcul două direcții pentru reformă: fie impozitarea progresivă a veniturilor din pensii speciale peste un anumit prag, fie modificarea stagiului de cotizare sau a procentului de acordare. Aceste variante urmează să fie discutate cu partenerii europeni și cu sistemul judiciar.
Pe de altă parte, reacția promptă a instanțelor arată clar că lipsa de consultare a generat tensiuni serioase în sistem. Judecătorii și procurorii avertizează că graba politicienilor de a modifica legislația fără un dialog prealabil poate duce la blocaje în funcționarea justiției.