Vești bune pentru români după ce Camera Deputaților a dat undă verde unui proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru aceste persoane. Legea merge spre promulgare.
Mai precis, Camera Deputaților a dat undă verde proiectului care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav.
Proiectul de lege care a primit votul pozitiv, marți, 20 octombrie, prevede ca „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, referitor la Articolul 34 al Legii 72/2016.
Deși în iunie 2017, Senatul a respins proiectul, ca prim for sesizat, marți Camera Deputaților a votat decizional pentru adoptare. Așadar, legea adoptată de Parlament va merge spre promulgare.
Ce prevede Articolul 34 al Legii 72/2016
Legea nr. 72 din 28 aprilie 2016, publicată în Monitorul Oficial, notează la articolul 34 că ”(1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au crescut cel puţin un copil până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, după cum urmează:
- a) cu 6 luni – pentru un copil;
- b) cu un an – pentru 2 copii;
- c) cu 18 luni – pentru 3 copii;
- d) cu 2 ani – pentru 4 sau mai mulţi copii.
(2) Reducerea vârstei standard de pensionare în conformitate cu prevederile alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de prezenta lege sau alte legi speciale.(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se vor aplica condiţionat de existenţa unor dispoziţii echivalente în legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice.”.
În aceeași lege sunt prevăzute condițiile prin care avocații pot primi pensie de invaliditate. Așadar, în articolul 39 al Legii 72/2016 este precizat că ”Au dreptul la pensie de invaliditate avocaţii care şi-au pierdut total capacitatea de muncă din cauza:
- a) bolilor obişnuite;
- b) accidentelor de muncă;
- c) accidentelor care nu au legătură cu munca.”