Scade vârsta la care poţi da de permis! Decizia se aplică din ianuarie
Scade vârsta la care poţi da de permis! Se întâmplă în Franța, unde decizia, anunțată anul trecut de autorități, a fost luată în urma creșterii numărului de șoferi fără permis. Unii susțin că era necesară din motive de mobilitate și independență pentru tineri, în timp ce alții acuză riscul crescut de accidente rutiere, informează site-ul Jasondeegan.
În timp ce adolescenții și unii părinți apreciază modificările aduse legislației, nu toată lumea este de acord cu schimbarea. Experții școlilor de șoferi și-au exprimat rezervele față de noua regulă. Anne Lavaud, șefa asociației Prevention Routiere, a declarat că decizia „chiar nu este o idee bună”, subliniind riscul creșterii numărului de accidente rutiere, principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
De menționat că. în prezent tinerii care conduc însoțiți pot deja să ia permisul de la 17 ani, dar nu pot conduce singuri decât din ziua în care împlinesc vârsta majoratului.
Școlile de șoferi, luate cu asalt
Schimbarea a dus la o creștere a numărului de tineri de 17 ani care solicită permisul de conducere. Acest lucru, la rândul său, a făcut ca școlile de șoferi să fie luate cu asalt pentru examenele auto. Solicitanții se află acum pe liste de așteptare, pentru perioade mai lungi, din cauza cererii crescute.
Unele școli de șoferi au refuzat să înregistreze elevii de 17 ani. Un director de școală din Nantes a recurs la prioritizarea cursanților adulți din cauza capacității limitate de a accepta tineri de 17 ani.
Măsuri pentru eficientizarea obținerii permisului de conducere
Anul trecut, Parlamentul francez a adoptat definitiv un proiect de lege care vizează eficientizarea, din punct de vedere financiar, a procesului de obținere a permisului de conducere. De asemenea, vrea să reducă timpul dintre cele două examene.
Legea simplifică condițiile de obținere a permisului de conducere în Franța. Proiectul de lege a fost adoptat cu o majoritate de voturi (70 pentru și unul împotrivă).
De asemenea, în proiectul de lege este prevăzută o nouă platformă digitală, „un tânăr, un permis”, pentru a identifica toate ajutoarele de stat și comunitare pentru a obține permisul de conducere.
Candidatul va trebui doar să indice codul său poștal pentru a afla despre finanțările disponibile.
În ceea ce privește termenele, pentru a oferi mai multe locuri de examinare, autorizația pentru angajații din sectorul public sau contractual de a susține proba practică a permisului va fi extinsă la nivel național.
Măsuri mai dure pentru șoferii europeni
Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi, prin includerea de sancțiuni mai dure în cazul depășirii limitei legate de viteză și atunci când parchează contrar legii.
Având în vedere că peste 40% din abaterile rutiere transfrontaliere din Uniunea Europeană nu sunt sancționate, UE vrea reguli mai aspre și o mai bună colaborare între autoritățile din țările membre.
Astfel, în cazul în care conducătorii auto săvârșesc abateri grave, aceștia ar urma să rămână fără permisele de conducere nu doar în țara în care a fost comisă încălcarea, ci și în toată Uniunea Europeană.
În acest context, Comisia Europeană va efectua revizuirea actualei directive privind permisele de conducere, adoptată în 2006, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a facilita libera circulație.
Această inițiativă va ține seama de noile provocări în materie de mobilitate, în special în domeniul digital, și va contribui la îndeplinirea obiectivelor UE stabilite în Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă.