Dreptul la pensie al romanilor va deveni doar o notiune teoretica daca varsta de pensionare ar creste la 70 de ani, in conditiile in care speranta de viata este de 68 de ani!Banca Mondiala avertizeaza ca, daca toţi ceilalti parametri ai schemei actuale de pensii sunt pastrati neschimbati iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice – 70 de ani – pe
Dreptul la pensie al romanilor va deveni doar o notiune teoretica daca varsta de pensionare ar creste la 70 de ani, in conditiile in care speranta de viata este de 68 de ani!
Banca Mondiala avertizeaza ca, daca toţi ceilalti parametri ai schemei actuale de pensii sunt pastrati neschimbati iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice – 70 de ani – pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fără a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat.
Potrivit BM, deficitul din sistemul de pensii in Romania va depasi 5% din Produsul Intern Brut pana in 2020.
Raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea cu varste intre 20-64 de ani va creste de la 23,6% in 2005 la 56,6% in 2050, mai spune documentul mentionat.
- Potrivit Institutului National de Statistica, speranta medie de viata in Romania este de 68 de ani, in cazul barbatilor si de 75 de ani, in cazul femeilor.
- In momentul de fata, varsta de pensionare este de 65 de ani, pentru barbati si de 60 de ani pentru femei.
„Metoda Bismarck”, aplicata in Romania
Putina lume stie ca parintele sistemului public de pensii este celebrul cancelar german, unificatorul Germaniei, Otto von Bismarck.
Asadar, actualul sistem public de pensii, cel putin in Europa, dateaza, ca si concept, de aproximativ 150 de ani. Cu alte cuvinte, este „un pic” cam depasit.
De asemenea, varsta de pensionare de 62 de ani, doar pentru barbati, deoarece pe vremea aceea femeile nu erau angajate, a fost stabilita tot de Bismarck, personal.
Interesant de amintit este modul in care, se spune, a stabilit Bismarck aceasta varsta.
A cerut o analiza privind speranta de viata si a rezultat varsta de 60 de ani. „Foarte bine”, ar fi spus Bismarck, „Atunci ii scoatem la pensie la 62 de ani, ca sa nu mai apuce niciunul si sa ramanem noi cu toti banii„.
Cinic si pragmatic, dar a functionat 150 de ani. Se pare, insa, ca e nevoie de o noua „reforma”, gen Bismarck, care in Romania pare a se aplica: vom iesi la pensie la doi ani dupa ce, teoretic, nu o vom mai putea incasa!
UPDATE:
Ministrul Muncii, Marian Sarbu a declarat ca pana in 2014 nu se va modifica programul privind varsta de pensionare. Astfel, femeile ar urma sa se pensioneze la varsta de 60 de ani, iar barbatii, la 65 de ani. “Fiecare guvern responsabil nu-si poate propune astfel de masuri decat pe termene medii sau foarte lungi. Orice om trebuie sa stie cu mult inaintea iesirii la pensie data la care se va intamapla acest lucru”, a declarat Marian Sarbu.
_____________________________________________________________________________________
Informatii complementare pe aceeasi tema pot fi obtinute accesand urmatorul link:
Ce şanse sunt să mai avem pensie?
De aici puteti descarca un comunicat pe aceasta tema din partea Bancii Mondiale.