Vârstă de pensionare redusă pentru mamele din România
Se reduce vârsta de pensionare pentru femei în România! Mai exact, este vorba despre femeile care au născut.
Modificarea este dorită de către cei din PNL. Liberalii au insistat la nivelul coaliţiei de guvernare pentru modificarea Legii Pensiilor în acest sens.
Sunt vizate de acest amendament femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani. Ele vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, dacă Legea Pensiilor va fi promulgată în această formulă.
Despre acest lucru a vorbit marţi şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa de socializare.
„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani și 6 luni”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Cu cât va scădea vârsta la care se iese la pensie, pentru fiecare copil avut în grijă?
Propunerea iniţială a Ministerului Muncii viza o reducere cu 6 luni a vârstei de pensionare pentru fiecare copil avut în grijă.
PNL a insistat însă, în coaliţie, ca vârsta de pensionare pentru mame să scadă cu cate 1 an pentru fiecare copil avut în îngrijire.
„Principiile fundamentale pe care le-am susținut în coaliție au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea.
De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferențe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeași contribuție. Ne dorim să corectăm aceste lucruri și să înlăturăm inechitățile acumulate de-a lungul timpului.
Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu și care la bătrânețe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect și grijă față de seniori”, a mai scris Nicolae Ciucă în mesajul său.
Reamintim că, în proiectul noii Legi a Pensiilor, vârsta standard de pensionare este de „65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei”. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani.
Mai mult, „persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se mai arată în proiect.
Noua lege ar trebui să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2024, potrivit angajamentelor asumate în cadrul PNRR.