"M-aş referi în primul rând la minele care, potrivit noilor tehnologii, se pot redeschide. Am constatat cu surprindere că în România nu există nicio legislaţie care să permită redeschiderea unei mine închise. Mă veţi întreba: bine, dar aţi mai fost o dată ministru. Da, dar pe vremea aceea nu aveam solicitări de redeschidere de mine, fie pentru că investiţia privată nu era dezvoltată pe această zonă, fie că tehnologiile nu permiteau valorificarea unor rezerve pe care noi le socoteam epuizate sau ineficiente economic. Ei bine, această ipoteză există astăzi, ea e dătătoare de speranţă şi de locuri de muncă. Avem deja sute de solicitări de redeschidere de mine, de la cărbuni şi până la neferoase. Acum lucrăm, avem un comitet interministerial pe care l-am iniţiat şi care în foarte scurt timp va modifica legislaţia minelor, în sensul posibilităţii redeschiderii unora acolo unde există proiecte susţinute de iniţiativa privată", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat că propunerile de modificări legislative pentru redeschiderea minelor ar putea ajunge în Parlament la sfârşitul lunii aprilie.
‘Eu am o lungă experienţă parlamentară şi de aceea nu-mi asum riscul de a estima în cât timp iese aşa ceva din Parlament. Noi avem ca termen până la sfârşitul lunii viitoare să terminăm modificările şi să le depunem. Pot să vă spun că, având o majoritate copleşitoare în Parlament, am putea în două luni să scoatem textul, deci am putea ca în actuala sesiune parlamentară să terminăm legea’, a opinat Vosganian.
În privinţa minelor închise, ministrul a declarat că, în urma accidentelor produse în interiorul acestora, în care au fost implicate persoane care voiau să sustragă fier vechi, a dispus o reverificare a minelor şi a transmis ‘un semnal foarte ferm’ Ministerului Finanţelor să continue finanţarea închiderilor de mine şi a igienizării iazurilor de decantare, astfel încât să nu se mai producă astfel de incidente.