Apare un nou „DNA” în România
Vasile Bănescu a afirmat că Sfântul Sinod este instanța abilitată să ofere recomandări arhiepiscopului Tomisului în privința acestui caz. Acesta a subliniat că Statutul Bisericii Ortodoxe Române prevede sancțiuni în situațiile în care vinovăția este confirmată. Biserica nu a avut însă de-a face cu un astfel de caz până acum.
Cancelaria Sfântului Sinod intenționează să prezinte Sfântului Sinod propunerea instituirii a două organe la nivelul Patriarhiei, dedicate investigării, în paralel cu autoritățile statului, a potențialelor cazuri de corupție în rândul clericilor, a mai informat Bănescu.
„Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv.
Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului – n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al BOR la Euronews România.
Potrivit acestuia, prin existența celor două organisme, „va fi posibilă o anchetare, o analizare şi o elucidare inclusiv în interiorul Bisericii”.
Patriarhia Română dorește elucidarea cazului
Vasile Bănescu susține că Patriarhia Română este la fel de interesată în elucidarea cazului. Potrivit acestuia, „este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat”.
„Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie.
Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător.
Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat el joi, pe 18 ianuarie.
Va fi retras ÎPS Teodosie din funcție?
Întrebat despre o posibilă retragere din funcție a ÎPS Teodosie, purtătorul de cuvânt al BOR a spus că legea morală este cea care trebuie să primeze.
„Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare.
Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate.
Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a explicat acesta.
Vasile Bănescu a subliniat că poziția Patriarhiei în acest caz este una „defavorabilă ascunderii adevărului”.
ÎPS Teodosie, pe mâna procurorilor
Amintim că joi, pe 18 ianuarie, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost convocat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în Constanța, unde i s-a adus la cunoștință că este inculpat într-un dosar privind cumpărarea de influență.
Investigarea acestui caz a demarat la începutul lunii decembrie 2023, după o anchetă realizată de jurnaliștii de la Recorder. Aceștia au prezentat o înregistrare în care Înalț Preasfințitul (ÎPS) Teodosie este surprins în timp ce negociază cu un om de afaceri pentru a obține finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.
Procurorii DNA s-au autosesizat în urma publicării articolului. Mai multe puteți afla aici.