In prima conferinta de la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga a prezentat liniile generale ale strategiei sale din urmatorii ani. Majoritatea sunt programe de investitii, atat noi cat si terminarea celor incepute de fostul guvern si aflate acum in derulare. Ministrul spera ca derularea acestor programe sa ajute la relansarea economiei, mai intai prin sectorul constructiilor, unul dintre cele mai afectate de criza.
Pentru inceput, restructurarea ministerului sau presupune restrangerea numarului de directori de la 33 la 26 su a numarului total de posturi de conducere de la 87 la 70. Vor fi si promovari, dar nu la nivel de oameni ci de institutie. Astfel, directia de coordonare a programelor din teritoriu va fi ridicata la rangul de directie generala. Referitor la subiectul facturilor ramase restante de la fostul guvern, Blaga a apreciat ca mai sunt de plata 137,7 milioane lei. Bugetul total pe care il va avea la dispozitie in acest an va fi 3,74 miliarde lei, la care se vor adauga alte 950 milioane din credite angajament.
Cele mai importante proiecte ale ministerului vor fi constructia de locuinte, reabilitarea termica a celor deja existenta, refacerea infrastructurii rurale si constructia de bazine si sali de sport. Pentru locuinte, planul presupune 768 milioane lei cu care se vor construi 18.700 de apartamente , dintre care 3.200 vor fi realizate de ANL. Blaga a precizat ca pentru anul viitor si-a pus un obiectiv ambitios, acela de a finaliza 10.000 de apartamente. Prin comparatie, in acest an vor fi date in folosinta 5.800 de apartamente. Ministrul a precizat ca proiectul „casa verde” va fi pus in practica atunci cand va fi pus la punct de catre Ministerul Mediului. La acest capitol, el a precizat ca ANL nu va cumpara din piata proiectele private amanate sau ramase nefinalizate.
Referitor la reabilitarea termica a apartamentelor, Vasile Blaga a precizat ca va face cateva modificari legislative prin care finantarea guvernamentala sa creasca la 50%, urmand ca restul sa fie impartit intre administratia publica locala (30%) si asociatiile de proprietari (20%). El a precizat ca, acolo unde va fi financiar posibil, primariile por sa suporte si cele 20 de procente ale proprietarilor. Potrivit estimarilor sale, sumele implicate unt de circa 3.500 euro/apartament, la un calcul facut pentru un apartament cu doua camere dintr-un bloc de patru etaje.
Infrastructurii rurale i-au fost alocati 800 milioane lei, cu care se vor reface 1.000 km de drumuri si se vor construi 95 de sisteme pentru alimentare cu apa. La capitolul salilor de sport, ministrul sustine ca sunt cereri pentru 1.400 de sali, dar ca in anul in curs vor fi incepute lucrarile doar pentru 120. La toate aceste capitole ministrul a tinut sa precizeze ca va face mai mutl decat a aproximat fostul guvern. Singurul capitol care a facut exceptie este cel al constructiei de bazine de inot. Din punctul sau de vedere suma de 70 de bazine estimata de guvernul Tariceanu este prea mare, in timpul mandatului sau urmand sa fie realizate patru bazine de polo, doua olimpice si complexul nationat de natatie din Otopeni.