Sociologul Vasile Dâncu a susținut, într-un interviu pentru RFI, că, dacă în anii trecuți aveam un procent de 80% de oameni care ar fi vrut să se vaccineze, astăzi numărul acestora este foarte mic. El a prezentat concluziile unui studiu de bilanț al acestei perioade, în care se arată că aproape 50% dintre cei intervievați au spus că statul nu este un partener de încredere.
Potrivit unui studiul realizat zilele trecute, Vasile Dâncu susține că aproape 50% dintre români au spus că statul nu este un partener de încredere, chiar dacă au respectat toate indicațiile. Cea mai mare parte dintre cei intervievați cred că politicienii au luat deciziile, nu specialiștii. În anii trecuți aveam un procent de 80% de oameni care ar fi vrut să se vaccineze. Astăzi au mai rămas puțin peste o treime care ar dori să se vaccineze, a declarat Vasile Dâncu la RFI.
Vasile Dâncu a susținut că o mare problemă a reprezentat-o modul în care au comunicat oamenii politici. „Niciun guvern nu reușește singur și are nevoie de acceptul populației. Aici s-a greșit foarte mult. În acest moment există unele dezamăgiri ale oamenilor și urme de pesimism care vin și din faptul că oamenii au simțit că guvernul nu a înțeles nimic în zona economică în afara acelor salarii date celor care au fost obligați să iasă din circuitul econpmic. Dar când îi întrebi despre ce se va întâmpla în viitor, situația economică a României este considerată gravă, situația financiară a individului și situația locului de muncă. Acestea sunt zonele de pesimism”, a punctat el.
Potrivit acestuia, 80% dintre români spun că sunt pregătiți ca și în viitor să renunțe la drepturi și libertăți în această bătălie comună împotriva virusului.
„Pe de altă parte sunt probleme legate de supraviețuire, de situația economică a familiei. Se așteaptă din partea guvernului să ia decizii. Sunt țări care au programat pentru acest an până la 35% sau chiar mai mult din PIB pentru ajutoare economice. La noi am văzut 3,5% din PIB. Guvernul trebuie să regândească aceste strategii din zona economică și să încerce să vadă pe toate palierele marile probleme care sunt din punct de vedere economic”, a punctat el.
În opinia sa, războiul cu virusul a fost dublat de un război cu PSD.
„Am văzut din partea președintelui. Ne aflăm într-un an electoral. În mai multe țări din lume acest lucru își pune amprena asupra folosirii acestei crize în scop electoral. Problema este de limite, de măsură. În acest moment cei care se află la guvernare, făcând greșeli de comunicare sau nereușind să facă față foarte bine acestei situații, sunt primii care pierd. Este și foarte complicat. Nu îmi vine să critic guvernul doar pentru bârfele de factură profesională. Acum se întâmplă următorul lucru. Chiar dacă opoziția a crescut în această perioadă nu trebuie să se bazeze pe asta. S-ar putea ca oamenii la următoarele alegeri să îi taxeze pe toți cei care au fost în spațiul politic în acest moment. Într-un fel sau altul, opoziția avea parlamentul . Dacă oamenii vor fi nemulțumiți, s-ar putea să fie nemulțumiți de toată clasa politică, cum s-a mai întâmplat. Această taxare se face, de regulă, prin faptul că oamenii nu se duc la vot, un absenteism foarte mare, mai ales că oamenii s-au înfricoșat acum să iasă în public. Pe de altă parte, votează candidați extremiști sau candidați necunoscuți și atunci, votul se pulverizează și marile partide pierd. Eu cred încă în faptul că un pact politic pentru a gestiona această criză, propunere a opoziției, va fi acceptat și de cei de la putere și se va lucra împreună. Este singura șansă ca să câștige toți. Altfel s-ar putea să piardă toți politicienii”, a spus Vasile Dâncu.