”Dezvoltarea României stă pe umerii oamenilor de afaceri. Aceștia sunt, de multe ori, mai degrabă încărcați decât sprijiniți, în funcție de perioadele politice”, a declarat joi, la conferința Capital, Vasile Dâncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Acesta a amintit o cercetare la care a participat în 1991, prin care a testat atitudinea oamenilor față de mediul de afaceri. ”Am avut surpriza neplacută să constat că 80% dintre români considerau că patronii s-au format pe baze ilegale, prin noroc, nepotism și corupție. O viziune negativă legată de acumlarea de capital. Dar atunci eram aoroape de comunism. De atunci măsurăm această atitudine constant. Acum, după 25 de ani, nu s-a schimbat atitudinea oamenilor față de antreprenoriat in general”, a spus oficialul.
Acesta nu înțelege de ce nu se schimbă atitudinea față de oamenii de afaceri.
”Cei care sunt în Top (n.r. – TOP 300 Capital) au sacrificat întotdeauna ceva pentru a ajunge acolo. Unii și-au sacrificat viața familia. Aceștia au rămas în România și le datorăm mult. Este importat că ați introdus și zona femină a antreprenoriatului. Se spune că viitorul este al femeilor”, a mai spus Dâncu.
Oficialul a punct că, la Ministerul Dezvoltării, sunt multe programe prin care se încearcă sprijinirea IMM-urilor. ”Aproape 500.000 cred că au rămas acum. Avem un program prin care sprijinim IMM-urile, lansat în octombrie. Este vorba despre o valoare de 100 milioande de euro, cu care vom finanța sectoare economice, prin care facilităm accesul la credite. În jur de 2500 de IMM-uri ar putea să acceseze acest program”, a spus Dâncu.