Vasile Dîncu a fost votat șeful Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO

vasile dincu

SURSA: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a votat alegerea senatorului PSD Vasile Dîncu în funcţia de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Vasile Dîncu este preşedintele Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. Acceptul a fost dat de deputații și senatorii adunați în ședință comună. S-au înregistrat 279 de voturi „pentru” și 10 voturi „contra”, cinci parlamentari abținându-se de la vot.

Adunarea Parlamentară NATO (AP NATO) are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta despre principalele provocări la adresa securității euro-atlantice, a schimba opinii, a înţelege punctele de vedere ale omologilor din alte state aliate și a formula recomandări.

De asemenea, AP NATO este un indicator al preocupărilor parlamentarilor, ceea ce este util pentru Alianţa Nord Atlantică şi guvernele membre deoarece sprijinul opiniei publice a fost întotdeauna esenţial pentru NATO, mai ales ţinând seama de tipul de operaţiuni în care este angajată Alianţa Nord Atlantică astăzi.

Vasile Dîncu a plecat, prin demisie, de la Apărare

Vasile Dîncu a demisionat la finalul anului trecut din fruntea Ministerului Apărării, motivând decizia prin „imposibilității colaborării” cu președintele Klaus Iohannis.

Anunţul demisiei a fost făcut printr-o postare pe Facebook, în care Vasile Dîncu susţinea că se retrage de la conducerea Ministerului „pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă”, dar și „pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”.

Relație tensionată cu Klaus Iohannis

Ulterior, ministrul demisionar şi-a completat afirmaţiile, lăsând de înţeles că nu mai era dorit de preşedintele României în Guvern. El a explicat că relația sa cu Klaus Iohannis s-a răcit în urmă cu 6 luni, când au apărut primele discuţii în spaţiul public legate de o posibilă demisie.

Gafele repetate ale lui Vasile Dîncu, cu declarații aparent pacifiste, dar care în realitate făceau jocurile Kremlinului, par să fi jucat un rol crucial în plecarea acestuia din fruntea Ministerului Apărării.

Declaraţia care a dus la pierderea mandatului

De-a lungul mandatului de ministru, Vasile Dîncu a strâns o serie de gafe. Declaraţia care a dus la pierderea mandatului se referă la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia.

Într-un interviu pentru Prima TV, fostul ministrul a afirmat că „războiul va mai continua”, iar „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, susținând că țările lumii trebuie să negocieze o pace cu Moscova și garanții pentru Ucraina, întrucât politicienii din statul vecin nu pot să-și asume pierderea de teritorii.

Reacţiile critice nu au întârziat să apară. În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că ideea privind renunţarea la teritorii reprezintă un discurs ce se înscrie în tehnica de manipulare rusească, Klaus Iohannis a afirmat că poziţia ministrului Apărării nu este cea a statului şi l-a trimis să citească „mai frecvent revista presei”.