Vasile Dîncu a reiterat sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la UE
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat joi, 8 septembrie 2022, la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, care a avut loc la Baza Aeriană Ramstein din Germania. În cadrul acestei reuniuni, s-a discutat despre evoluția conflictului militar din Ucraina și despre stadiul acordării de asistență de către țările participante la această inițiativă multinațională, sub coordonarea Statelor Unite ale Americii.
În marja acestei reuniuni, Vasile Dîncu a avut o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. Acesta a reiterat sprijinul României pentru aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și sprijinul României în vederea reformei apărării și dezvoltării capabilităților militare.
Vasile Dîncu și Anatolie Nosatîi au decis continuarea consultărilor între Ministerul Apărării de la București și Ministerul Apărării de la Chișinpu, precum și în cadrul Comisiei Militare Mixte România – Republica Moldova, ce va avea loc în perioada următoare, scrie într-un comunicat de presă emis de către MApN.
Republica Moldova poartă discuții cu România pentru contracte de furnizare a gazelor naturale
În prezent, Republica Moldova poartă discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea unor contracte de furnizare a gazelor naturale pe termen lung, temându-se de întreruperi livrărilor din Rusia după luna octombrie, a declarat vicepremierul moldovean Andrei Spînu.
„Suntem în discuții cu colegii noștri din România, am spus deja că vrem să semnăm un contract de furnizare pe termen lung cu România pentru a folosi prețurile sub nivelul pieței. De asemenea, continuăm discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a vedea dacă putem semna un contract pe termen lung”, a spus el, luni seară, în cadrul unei emisiuni TV.
„Căutăm în mod constant alte surse, dar acestea sunt cele mai realiste în acest moment”, a adăugat el.
Întrucât Republica Moldova este conectată la rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport, poate cumpăra oricând volumele de gaze naturale necesare. Țara vecină folosește fonduri dintr-un împrumut de 300 milioane dolari americani, primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în luna iunie pentru a cumpăra gaze naturale.
Republica Moldova nu are depozite proprii de gaze naturale și își acoperă toate nevoile de gaze prin importuri din Rusia. La sfârșitul lunii august, Comisia Națională pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova (CSE) a solicitat traderului energetic de stat Energocom să cumpere 10 milioane de metri cubi de gaze naturale de la furnizorul public Moldovagaz pentru a le depozita în România.
În aprilie, însă, Maia Sandu spunea că Republica Moldova nu poate renunța la gazele naturale din Rusia, dar Guvernul de la Chișinău caută alternative.