Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu secretarul apărării din SUA, Lloyd J. Austin III. Cei doi au vorbit despre evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu secretarul apărării Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III. Agenda de discuţii a inclus subiecte de actualitate pentru cooperarea dintre cele două state, cu accent pe evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.
Totodată, cei doi au vorbit și despre eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic.
De asemenea, un subiect de discuţie a fost şi stadiul şi operaţionalizarea grupului de luptă aliat din România, potrivit unui comunicat emis de MApN.
SUA condamnă crimele comise în Ucraina
Pe durata discuţiilor, cei doi oficiali au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia actuală din Ucraina şi au reiterat condamnarea fermă a conflictului, a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care Rusia poartă întreaga răspundere, potrivit sursei citate.
Partea română a mulţumit SUA pentru angajamentul şi contribuţia consistentă în vederea asigurării securităţii flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziţionarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 şi F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România fiind doar câteva exemple concrete ale solidităţii relaţiei transatlantice.
Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar oferit pe multiple paliere partenerului ucrainean şi necesitatea coordonării acţiunilor în asigurarea asistenţei acestuia.
Avertismentul Rusiei la adresa NATO!
Ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Nikolai Korciunov, spune că există riscul apariției de incidente în zona Arcticii, după ce activitatea Alianței Nord Atlantice a crescut în zonă.
”Recenta amplificare a activității NATO în Arctica reprezintă un motiv de îngrijorare. Un alt exercițiu militar la scară largă al Alianței a avut loc, recent, în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii”, spune Nikolai Korciunov, care este și reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic.
Acesta a mai spus că acțiunile Alianței Atlanticului de Nord riscă posibilitatea de incidente neintenționate, care ar putea aduce prejudicii grave ecosistemului zonei arctice, pe lângă riscurile de securitate. Cu toate acestea, el nu a spus exact la cel fel de incidente neintenționate se referă.
Amintim că în urmă cu o lună, Finlanda și Suedia au participat în Norvegia la un exercițiu militar al Alianței Nord Atlantice, numit Cold Response 2022. Acest exercițiu a avut loc pentru a testa capacitatea aliaților de a se apăra în cazul unei agresiuni, în condiții de frig și într-un mediu dificil.
În prezent, Finlanda și Suedia iau în calcul aderarea la NATO, lucru care nu este văzut cu ochi buni de către Rusia. Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, dacă cele două țări vor fi membre ale Alianței, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune.