Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a precizat că România se străduiește de mai bine de patru ani să achiziționeze cele patru corvete, iar ultima ultima prelungire expiră luna viitoare. Oficialul a punctat, referitor la contractul privind programul de înzestrare „Corvetă multifuncţională”, că acesta va fi probabil semnat la finalul lunii aprilie.
„Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români şi francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcţionează foarte bine. La cererea celor doi asociaţi, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp, însă, la finalul lunii următoare va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câştigat această licitaţie sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluţie”, a declarat ministrul Apărării.
De ce a întârziat programul?
Vasile Dîncu a spus că toată această problemă trebuia să fie tranșată deja, dar contestațiile și procedurile greoaie privind licitațiile și achizițiile au întârziat procesul.
„Problema trebuia să fie tranşată acum patru ani. S-a tot amânat pentru că, la noi, şi legislaţia, şi modul în care se realizează achiziţiile sunt foarte complicate, este o legislaţie foarte stufoasă, există şi multă birocraţie. Există posibilitatea de a face mereu contestaţii. Măcar în această perioadă de criză, sper să găsim modalităţi mai rapide prin care să facem achiziţii, pentru că, atunci când e vorba de o pandemie sau de un război în zonă, este imposibil să aştepţi după proceduri ani de zile pentru a avea o dotare minimă”, afirmă Dîncu.
Amintim că, MApN a informat, la sfârşitul anului trecut, că procedura specifică de achiziţie a produsului „Corvetă multifuncţională” s-a finalizat, în anul 2019, prin declararea Asocierii formată din Naval Group din Franţa şi SC Şantierul Naval Constana SA drept operator economic câştigător. În acest sens, MApN a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a documentelor contractuale. În conformitate cu cadrul legal naţional, cele două părţi desfăşoară împreună activităţile necesare pentru a agrea formele finale ale documentelor contractuale.