Vasile Dîncu, despre războiul din Ucraina: Există implicații regionale

Vasile Dîncu: PNL are limbaj dublu. Nu cred că le-ar conveni să testăm alegerile anticipate BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - PNL nu înțelege că într-o coaliție trebuie să fim solidari și că oricum vom plăti împreună și oalele sparte, și diplomele pe care le vom lua, susține Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. El consideră că e puțin probabil să se rupă coaliția PSD-PNL. „Coaliția funcționează foarte bine, din perspectiva participării la guvernare, dar din perspectiva comunicării, există două partide în partenerul nostru de guvernare, PNL. Este unul al celor care vorbesc mai degrabă și este unul al celor care acționează. Cei care sunt în Guvern și care participă la acest act de guvernare împreună sunt cei care sunt alături de PSD, de programul de guvernare pe care l-am scris împreună și pe de altă parte, este o parte dintre oameni care sunt un fel de vorbitorinci și care vor să transmită un mesaj separat pentru electoratul lor”, a declarat, la RFI, Vasile Dîncu. Social-democratul acuză PNL de limbaj dublu. „În ședințele de coaliție pe care le avem destul de des în această perioadă nu avem obiecțiile care apar atunci când unii lideri ai PNL văd microfoanele jurnaliștilor de afară. Însă nu pot să spun că aceasta nu este o problemă până la urmă, pentru că acest dublu discurs, unul pentru electoratul PNL, altul pentru ceilalți, pune unele probleme cu adevărat pentru guvernare, pentru că în primul rând și cea mai importantă problemă este că PNL nu înțelege că într-o coaliție trebuie să fim solidari și că oricum vom plăti împreună și oalele sparte și diplomele pe care le vom lua”, a adăugat Dîncu. Întrebat dacă se așteaptă la ruperea coaliției PSD-PNL până la alegerile de anul viitor, Vasile Dîncu a răspuns: „Totul este posibil în politică. Eu cred în acest moment că este puțin probabil ca să se întâmple acest lucru. Mai există și un precedent și cred că există la PNL și oameni cu memorie, mai ales a ultimelor decenii, dacă ne aducem aminte și PSD înainte de niște alegeri, dacă nu mă înșel în 2009, a făcut acest lucru, a ieșit de la guvernare și a pierdut acele alegeri (...). Pentru acest scenariu (al ruperii coaliției-n.r.) suntem pregătiți și noi, pentru că până la urmă, noi am intrat în numele stabilității să facem această acțiune comună cu PNL, cu dreapta, dar pe de altă parte, există și soluția întoarcerii la popor. Nu cred însă că ar conveni o retragere de la guvernare a PSD și a testa alegeri anticipate sau ca președintele Iohannis să poată accepta ca finalul bilanțului de zece ani de conducere, de guvernare a României să fie pe fondul unui puternic conflict sau unei crize politice în care am intra, dacă se retrage PNL de la guvernare”.

Sursă: Dreamstime

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit despre războiul din Ucraina declanșat de Rusia. Declarațiile acestuia au fost făcute la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat marți la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE, prezidată de Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Ministrul susține că dezbaterile s-au concentrat pe stadiul implementării Busolei Strategice. Totodată, s-a pus accentul și pe eficiența misiunilor și operațiilor derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) și pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul a mai transmis că a subliniat și importanța flexibilității și adaptabilității mandatelor misiunilor PSAC, care sunt ”elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaționale și îndeplinirea obiectivelor”.

Europa este alături de Ucraina

„În acest context, am subliniat importanța flexibilității și adaptabilității mandatelor misiunilor PSAC, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaționale și îndeplinirea obiectivelor.

Am evidențiat totodată relevanța sprijinului autorităților locale din statele terțe pentru acțiunea externă a UE, acesta fiind esențial pentru succesul oricărui demers operațional”, scrie Dîncu pe Facebook.

Totodată, el a mai adăugat că alte discuții au vizat situația de securitate din Ucraina, dar și demersurile de sprijin din partea statelor din Uniunea Europeană.

Vasile Dîncu este de părere că există implicații regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei, motiv pentru care este nevoie de un sprijin față de statele din vestul Europei.

În același timp, el a mai precizat că s-a a mai discutat și despre obiectivele de actualitate de pe agenda NATO, UE,.

Vasile Dîncu: Există implicații regionale ale agresiunii ruse

„Am vorbit despre nevoia ca la nivelul UE să continue sprijinul oferit Ucrainei, dar şi despre necesitatea coordonării şi menținerii unității transatlantice în răspunsul ferm la agresiunea Rusiei.

Am atras atenția asupra faptului că există implicații regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei și că este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, am participat la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) unde a fost agreată modalitatea de operaționalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apărării (Hub for EU Defence Innovation – HEDI).

Totodată, am discutat despre perspectivele privind intensificarea, în următoarea perioadă, a acțiunilor dedicate acoperirii deficitelor de capabilități în domeniul apărării la nivelul UE. De asemenea, am avut o întrevedere cu ministrul francez al apărării, Doamna Florence Parly.

Am discutat împreună subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE, dar și aspect legate de cooperarea dintre România și Franța, cu accent pe măsurile de consolidare a capacității de a apărare a flancului estic al NATO”, adaugă ministrul Apărării Naționale