De ce ar trebui să le dăm sistemul Patriot ucrainenilor
Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, susține că decizia de a trimite rachete Patriot în sprijinul Ucrainei trebuie să fie asumată strategic de președintele țării, prim-ministrul și ministrul Apărării. Dîncu afirmă că, în cazul în care România ar trimite o baterie Patriot în Ucraina, ar putea primi din partea NATO completarea celorlalte trei sisteme de apărare antiaeriană pe care le deține. În prezent, țara noastră are patru sisteme Patriot, însă doar unul este complet funcțional.
”Este vorba de o judecată mult mai complicată decât de o decizie a unui singur om. Trebuie să decidem împreună, făcând o analiză utilitaristă, ce este mai bine pentru noi în acest moment. A spus-o din nou Klaus Iohannis, o spun toţi politicenii, că suntem cu Ucraina până la capăt. Ce înseamnă până la capăt? Care este capătul? E primul lucru pe care trebuie să-l hotărâm. Doi: trebuie să ne gândim dacă un singur sistem funcţional Patriot, din patru, pe care îl avem noi, ajunge pentru un atac. Dacă nu cumva împrumutând un asemenea sistem putem obţine ceva în plus. În primul rând, Ucraina e un scut şi pentru România. Putem obţine şi alte lucruri din partea NATO: completarea şi celorlalte sisteme Patriot, care să devină funcţionale într-un an de zile, în şase luni. Ar fi trebuit să fie funcţionale mai de mult. Noi avem patru sisteme Patriot, din care doar unul este complet, este funcţional. Avem mai multe sisteme. Au adus şi francezii un sistem de apărare anti-aeriană foarte modern, interesant. Avem şi alte sisteme, nu este singurul nostru sistem de apărare”, a spus Vasile Dîncu în cadrul unei emisiuni de la Prima TV.
Vasile Dîncu susține că decizia de a trimite sau nu rachete Patriot în Ucraina ar trebui să implice trei lideri politici: președintele țării, premierul și ministrul Apărării.
”Asta trebuie să hotărască nu ministrul Apărării singur, ci trebuie să o facă împreună cu preşedintele României şi cu prim-ministrul. Ei trebuie să se gândească strategic cum este mai bine. Pe de altă parte, un refuz, fără o bună motivaţie, ar şterge oarecum o foarte importantă contribuţie pe care am avut-o noi în această perioadă în a sprijini Ucraina, fiind unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei. Să nu mă puneţi să dau exemple, dar sunt ţări care au comunicat foarte mult, dar au făcut mai puţin decât România, ştiu asta de la ministrul Apărării din Ucraina sau de la ministrul de Externe din Ucraina, cu care am şi acum o legătură foarte bună”, a conchis Vasile Dîncu.
Ce sunt sistemele Patriot
Sistemele Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) sunt sisteme avansate de apărare antiaeriană și antirachetă produse de compania americană Raytheon. Acestea sunt utilizate pentru detectarea, urmărirea și interceptarea rachetelor balistice, a rachetelor de croazieră și a avioanelor inamice.
Sistemele Patriot sunt alcătuite din mai multe componente cheie:
1. Radarul AN/MPQ-53 sau AN/MPQ-65: Un radar avansat cu fazare electronică capabil să detecteze și să urmărească ținte multiple simultan.
2.Stația de control: Operată de echipaj, este folosită pentru a monitoriza și controla sistemul de apărare.
3. Lansatoare de rachete M901: Fiecare lansator poate transporta și lansa până la patru rachete.
4. Rachetele interceptor: Cele mai comune sunt rachetele PAC-2 și PAC-3. PAC-2 sunt destinate interceptării țintelor aeriene, în timp ce PAC-3 sunt mai eficiente împotriva rachetelor balistice.
5. Unitatea de generare a energiei: Asigură alimentarea necesară funcționării întregului sistem.
Sistemele Patriot sunt apreciate pentru capacitatea lor de a proteja teritorii extinse și infrastructuri critice împotriva atacurilor aeriene și cu rachete. Acestea au fost utilizate în diverse conflicte, demonstrându-și eficiența în protejarea spațiului aerian și a forțelor terestre.