Vasile Dîncu, despre situația din Kazahstan: Este complicată. În ce stare se află românii din zonă?
Totodată, Vasile Dîncu a subliniat faptul că situația din momentul de față „adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est”. Totuși, spune el, există posibilitatea repatrieri românilor cu avioane militare dacă va fi nevoie, însă nu există informaţii că ar fi cineva în pericol în momentul de față.
„Este o situaţie destul de complicată şi este o situaţie care adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est. Evident, că nu are influenţă în afara de asta asupra României. Ne-am interesat asupra situaţiei românilor de acolo. Ştim că există români acolo care lucrează, inclusiv în zona petrolieră, în zona gazului şi ne interesă să vedem dacă nu este nevoie să repatriem în această situaţie. Încă nu avem informaţii că ar fi în pericol”, a declarat Vasile Dîncu la Digi 24.
Ambasada României este activă
De asemenea, ministrul a punctat faptul că ambasada României din zona respectivă este activă iar autoritățile nu duc lipsă de informații.
„Nu am avut semnale, cei de la Ministerul de Externe sunt în concordanţă şi cu noi, pentru că, în anumite situaţii, noi, de la Ministerul Apărării, putem să punem la dispoziţie nave pentru transportul aerian de urgenţă, dar nu am avut semnale că ar fi o situaţie, dar studiem că nu se ştie foarte bine ce se întâmplă, nu se ştie cum va evolua situaţia. Aţi văzut contactele de internet au fost eliminate, se comunică doar pe canale diplomatice”, a completat Vasile Dîncu.
Mai apoi, acesta a fost întrebat și dacă românii din Kazahstan ar putea contacta Ambasada, în caz de nevoie, în contextul în care comunicațiile sunt bruiate.
„Nu sunt bruiate toate comunicaţiile după informaţiile noastre. Sigur că probabil că sunt blocate cele care ar putea să aducă la o mobilizare colectivă, mai ales în zona reţelelor sociale pentru a nu se accentua situaţia în ceea ce priveşte revolta populară de acolo. Dar în rest, se poate comunica cu această zonă. În momentul în care există o situaţie de urgenţă, noi suntem şi prin lege, suntem acreditaţi pentru a face acest lucru, pentru misiuni de salvare, pentru a participa la chestiuni de protecţie civilă în ţară sau acolo unde sunt românii noştri în străinătate în pericol”, a conchis ministrul Apărării.