Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a comentat asupra situației tensionate dintre Israel și organizația Hamas, subliniind că stârpirea Hamas nu este un lucru simplu și că situația actuală este complicată și din cauza contextului global.

Dîncu a menționat că dificultatea în rezolvarea conflictului constă nu doar în modul în care Hamas este implementat în regiune. Acesta constă și în contextul conflictului simbolic sau real existent la nivel mondial. Acesta a subliniat că, în ciuda eforturilor Consiliului de Securitate al ONU, nu s-a reușit o condamnare comună a organizației Hamas și că presiunea opiniei publice internaționale ar putea juca un rol crucial în rezolvarea conflictului.

„Nu este foarte simplu, chiar dacă unii spun că forța disproporționată a Israelului ar putea să rezolve situația sau ceea ce cer în general politicienii, mai ales cei din Israel și din altă parte, să se termine, să se stârpească, așa cum am văzut că există o expresie, organizația Hamas, eu nu cred că acest lucru se poate întâmpla foarte simplu, nu numai din cauza modului în care aceștia sunt implementați în teritoriile din această regiune, dar și pentru că există în acest moment la nivel mondial, până la urmă, un conflict simbolic sau nu în acest sens.

Am văzut că în aceste zile, Consiliul de Securitate al ONU și-a arătat încă o dată neputința, impotența, încercând să facă un document, Rusia a început un document, apoi Brazilia, un text pe care l-au trimis la reprezentanții din Consiliul de Securitate și nu s-a reușit o condamnare comună, în care să fie trecută în mod expres Hamas ca organizație care a produs atrocități. Vedem și unele manifestații din multe capitale, vedem ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și în Asia. Nu va fi foarte simplu. Cred că ne vom îndrepta spre un conflict pe termen lung. Să sperăm că presiunea opiniei publice internaționale va reuși să localizeze acest conflict și să sperăm că nu se va ajunge la un conflict care să aibă o rezonanță mondială, ar fi un adevărat dezastru”, a spus, la RFI, Vasile Dîncu.

Sute de români sunt în Fâșia Gaza

În ceea ce privește situația românilor din Fâșia Gaza, Dîncu a menționat că aproximativ 200 de români se află acolo. El spune că Guvernul, împreună cu TAROM-ul, depune eforturi pentru a-i repatria. El a menționat și posibilitatea ca Egiptul să deschidă puncte de trecere pentru persoanele care doresc să părăsească Gaza. Acesta speră ca cetățenii români să poată fi aduși în țară în această perioadă dificilă.

„(..) există în Gaza vreo 200 de muncitori și oameni care ajuns acolo la familii sau care sunt în acest moment în familii mixte în Gaza, care au cerut să ajungă în România. Din câte știu eu, Guvernul este preocupat în acest moment, împreună cu TAROM-ul, pentru a repatria ceea ce se poate. Americanii spun că în scurt timp se vor putea repatria oamenii din Gaza, din zona Egiptului, care a închis granița, dar se pare că după incursiunea lui Antony Blinken în Egipt, s-ar putea ca Egiptul să deschidă niște puncte de trecere a frontierei pentru cei care ajung acolo și sper cu această ocazie să putem să-i aducem în țară și pe cetățenii noștri români”, spune fostul ministru.

Vasile Dîncu
SURSA FOTO: Facebook, University of Bucharest Research Institute – Social Sciences Division

Marcel Ciolacu, posibilă vizită în Israel

În legătură cu posibila vizită a liderului PSD, Marcel Ciolacu, în Israel, Dîncu a declarat că nu are informații precise în acest sens. El spune că ar fi posibilă o astfel de vizită. Vizita va avea loc pe fondul:

  • atitudinii de sprijin pentru Israel
  • relațiilor strânse dintre premierul Ciolacu și Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian.

„Nu am informații în acest sens, dar există, am auzit și eu acest lucru, dar nu sunt sigur, nu am vorbit cu Marcel Ciolacu de două zile și nu știu exact. Probabil că atitudinea României de sprijin pentru Israel, relațiile foarte bune pe care și premierul Ciolacu le are personal cu domnul Netanyahu ar putea să ducă la acest lucru, la o vizită. Am văzut că există foarte mulți lideri europeni care au primit invitație sau se duc acolo”, arată fostul ministru al Apărării Naționale.

Aceste comentarii vin în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel și organizația Hamas, într-un conflict care a atras atenția și preocuparea comunității internaționale și care continuă să evolueze într-o manieră complexă și imprevizibilă.