Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, nu este de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari. Ministrul spune că a fi parlamentar nu este o profesie.
„Şi eu m-am întrebat, de atunci, şi chiar dacă am fost printre cei care au votat şi am această credinţă că nu trebuie parlamentarii să aibă drepturi speciale, pentru că ceilalţi oameni care lucrează în condiţii mult mai grele, în fabrici, în mine sau în alte locuri, nu au pensii speciale, au pensii pentru ceea ce au muncit. Apoi, meseria de parlamentar nu este o profesie care, să spunem, să fie o profesie care să merite un statut special.
În mod normal, reprezinţi acolo nişte oameni dintr-o circumscripţie, nu trebuie să te bazezi pe asta în întreaga ta viaţă. Aş putea să spun: să ne întrebăm câtă sinceritate a fost – a fost atunci aproape unanimitate – câtă sinceritate a fost la cei care au votat şi câtă presiune din partea electoratului, din partea presei ş.a.m.d.? Eu nu cred că toată lumea a fost sinceră când a votat asta”, a declarat Vasile Dîncu, vineri seară, la Digi 24.
Vasile Dîncu: PSD o să pună din nou această lege
De asemenea, Vasile Dîncu este de părere că „CCR, din nefericire, în multe situaţii, cumulează defectele politicii şi defectele justiţiei din România”.
„Pentru că justiţia, din nefericire, în România, îşi face singură dreptate, îşi votează pensii, îşi votează salariile, nu ai ce să faci pentru că e cunoscută butada, cred că din Doistoievski: cine-i păzeşte pe paznici? Justiţia la noi îşi face dreptate singură, evident că noi trebuie să respectăm asta.
Dar în acest moment cred că există o soluţie foarte simplă şi Parlamentul şi partidele se va vedea dacă au fost sinceri atunci şi vor promova acum un noi proiect de lege, în aceleaşi condiţii, respectându-se timpul de gândire, sau alte lucruri care vor fi, probabil, imputate de Curtea Constituţională.
Cred că este foarte simplu: PSD o să pună din nou această lege, probabil – asta mi-a spus preşedintele partidului – şi o vom face să fie regulamentară, ca să spun aşa. Deci se va vedea dacă într-adevăr parlamentarii sunt consecvenţi în ceea ce au hotărât atunci. Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz”, a mai spus Vasile Dîncu.
Problema pensiilor speciale continuă
Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.
După decizia CCR, USR a anunțat, vineri, că va depune un proiect de lege pentru desființarea acestora, invitând toate formațiunile politice din țară pentru a susține proiectul.
Vineri, Uniunea Salvați România (USR) a depus un nou proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale, pe fondul deciziei de joi a Curții Constituționale a României (CCR). Într-un comunicat de presă trimis de USR, partidul invită restul formațiunilor politice care susțin că doresc echitate între pensionarii români să susțină acest proiect care prevede ca pensiile speciale să fie desființate pe viitor. De asemenea, această propunere mai prevede ca la momentul intrării în vigoare a desființării pensiilor speciale, plata acestora să înceteze.
„Decizia de ieri a Curţii Constituţionale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferenţă de 8 zile între depunere şi adoptare.
Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foşti parlamentari afectaţi personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituţională. Suntem dispuşi sa redepunem acest proiect de lege şi altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, declară deputatul USR Cristian Seidler.