Vasile Dîncu: PSD nu susţine comasarea alegerilor
Când vine vorba de unificarea alegerilor, Vasile Dîncu a indicat că nu manifestă un entuziasm deosebit. Au menționat că preferă să respecte în mod natural întregul calendar electoral așa cum este stabilit. Au subliniat că fiind un partid mai mare, beneficiază de o reziliență și o anduranță mai mare în ceea ce privește procesul electoral.
”Când este vorba de comasarea alegerilor, noi, de la PSD, nu suntem foarte doritori. Am vrea să parcurgem în mod firesc tot calendarul electoral, aşa cum este el. Suntem un partid mai mare şi avem o mai mare rezilienţă şi o mai mare anduranţă la alegeri. Foarte mulţi dintre noi avem şi o experienţă de 20-30 de ani ani în politică, iar asta te ajută. Aceste bulversări îi fac pe unii oameni să nu se descurce bine cu 6-7 buletine de vot, alţii nu se duc la vot, alţii vor vota în compesaţie. Nu va fi foarte simplu. Acest tip de volatilitate a votului este posibil.
Cel mai bine este să parcurgi calendarul electoral aşa cum este el. Dacă vom hotărî şi noi să acceptăm anumite scenarii, sigur că va fi, în mod cinstit, în funcţie de avantajele pe care le-am putea avea, deşi noi nu susţinem în principal comasarea alegerilor. Deci nu este un proiect politic al PSD”, a explicat Vasile Dîncu la Prima TV.
Reacția sa vine după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România ”nu va sărăci” dacă organizează alegerile aşa cum acestea sunt prevăzute de legislaţie.
”Nu cred că România va sărăci dintr-un exerciţiu democratic. Haideţi să nu devenim ridicoli! Cheltuim şi câteodată a existat o risipă a banului public, dar când e vorba de democraţie, deodată devenim foarte cumpăniţi. Nu vom păcăli românii. Cine încearcă să păcălească românii cu anumite comasări, vezi Doamne, că se fac economii, nu va ţine nimic. Românul nu mai poate fi păcălit”, a afirmat Ciolacu, luni seară, la Antena 3, referindu-se la posibilitatea comasării unor runde de alegeri în acest an, idee avansată de unii politicieni liberali care invocă reduceri de cheltuieli.
Cine va câștiga alegerile europarlamentare
Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național Politic al PSD și sociolog, susține că obținerea a 30% din voturi la alegerile europarlamentare ar reprezenta un procent considerabil pentru PSD. El estimează că AUR va ocupa locul al doilea, cu aproximativ 20% din voturi, în timp ce PNL se va situa pe locul al treilea, cu un interval de 15-18%.
”Să fim în jur de 30%, după părerea mea, este foarte bine, depinde poziţia AUR faţă de noi, ceea ce este una care este dependentă cu siguranţă de numărul de voturi care vor veni din străinătate, după părerea mea. Dar oricum există foarte puţine şanse, aproape de zero, ca Partidul Social Democrat să nu ocupe prima poziţie şi la europarlamentare”, a declarat Vasile Dîncu, la emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
Clasamentul după alegerile europarlamentare
Vasile Dîncu a afirmat că, în opinia sa, AUR ar ocupa locul al doilea, probabil depășind 20%, în timp ce PNL ar fi în intervalul de 15-18%. El consideră că aceste două valori sunt esențiale, deoarece un scor apropiat de 18% ar oferi PNL-ului o respirație ușoară în viitoarele confruntări electorale, însă dacă se apropie de 15%, ar putea avea nevoie de o restructurare internă. Dîncu a subliniat că aceasta este și speranța PSD, deoarece partidul are nevoie de parteneri, iar PNL este un partener cu care speră să poată forma un guvern solid în viitor.
”AUR pe locul doi, eu cred că trece de 20%, PNL-ul, în jur de 18%, între 15 şi 18%. Cele două valori, cred eu, definitorii, pentru că dacă se apropie de 18% vor mai avea o gură de oxigen pentru următoarele bătălii electorale, dar dacă se duc mai aproape de 15% cred că vor avea nevoie de o revoluţie internă. Acum, asta este şi speranţa noastră, a Partidului Social Democrat, pentru că noi avem nevoie de parteneri. Partidul Naţional Liberal este partenerul nostru şi eu sper că Partidul Naţional Liberal va face un scor cât se poate de bun, dacă mă gândesc din calitatea mea de om politic, pentru că avem nevoie de un partener puternic cu care să putem face eventual o guvernare după aceea”, a declarat Vasile Dîncu.
Acesta a mai spus că, dacă PNL va obţine doar 15 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, atunci liberalii ”vor fi mai maleabili” în a face o nouă coaliţie cu PSD care va avea nevoie de un partener de guvernare.
Vasile Dîncu a afirmat că coaliția dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este stabilă, deoarece cei doi sunt persoane fără ambiții exagerate și înțeleg sensul istoriei în acest moment. Prin urmare, un scor mai mic al liberalilor i-ar face, probabil, mai dispusi la negocieri, deoarece există în prezent o aroganță, o dorință de paritate și o aspirație către o candidatură prezidențială. Dîncu a subliniat că este dificil să ai ambiții atât de mari cu un procentaj mai mic și că formarea de coaliții politice devine foarte complicată în această situație.
”Sigur că ar putea să fie şi aici un avantaj (dacă PNL obţine 15% la alegerile europarlamentare – n.r.), pentru că s-ar putea ca după aceea să fie mai maleabili în a face o coaliţie cu Partidul Social Democrat, pentru că în acest moment Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal au relaţie bună şi o guvernare stabilă, pentru că avem doi lideri, oameni cuminte, ca să zic aşa, care nu au aroganţe, care nu se iau după ce spun cei de sub ei întotdeauna, pentru că dacă ar fi după restul membrilor de partid cred că ne-am certa mai des.Coaliţia dintre Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este una stabilă, pentru că ei sunt doi oameni fără ambiţii extraordinare şi care înţeleg sensul istoriei în acest moment. Deci probabil că un scor mai mic al liberalilor i-ar face mai maleabili, pentru că în momentul ăsta există o aroganţă, o dorinţă de paritate, o dorinţă de candidat prezidenţial. Or este foarte greu cu un procent mic să ai ambiţie atât de mare, adică poţi să-l ai, dar este foarte greu să faci coaliţii politice după aceea”, a declarat Vasile Dîncu.