Vasile Dîncu spune că Marea Neagră este plină de „rechini”: Trebuie să achiziţionăm submarine

Vasile Dîncu: PNL are limbaj dublu. Nu cred că le-ar conveni să testăm alegerile anticipate BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - PNL nu înțelege că într-o coaliție trebuie să fim solidari și că oricum vom plăti împreună și oalele sparte, și diplomele pe care le vom lua, susține Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. El consideră că e puțin probabil să se rupă coaliția PSD-PNL. „Coaliția funcționează foarte bine, din perspectiva participării la guvernare, dar din perspectiva comunicării, există două partide în partenerul nostru de guvernare, PNL. Este unul al celor care vorbesc mai degrabă și este unul al celor care acționează. Cei care sunt în Guvern și care participă la acest act de guvernare împreună sunt cei care sunt alături de PSD, de programul de guvernare pe care l-am scris împreună și pe de altă parte, este o parte dintre oameni care sunt un fel de vorbitorinci și care vor să transmită un mesaj separat pentru electoratul lor”, a declarat, la RFI, Vasile Dîncu. Social-democratul acuză PNL de limbaj dublu. „În ședințele de coaliție pe care le avem destul de des în această perioadă nu avem obiecțiile care apar atunci când unii lideri ai PNL văd microfoanele jurnaliștilor de afară. Însă nu pot să spun că aceasta nu este o problemă până la urmă, pentru că acest dublu discurs, unul pentru electoratul PNL, altul pentru ceilalți, pune unele probleme cu adevărat pentru guvernare, pentru că în primul rând și cea mai importantă problemă este că PNL nu înțelege că într-o coaliție trebuie să fim solidari și că oricum vom plăti împreună și oalele sparte și diplomele pe care le vom lua”, a adăugat Dîncu. Întrebat dacă se așteaptă la ruperea coaliției PSD-PNL până la alegerile de anul viitor, Vasile Dîncu a răspuns: „Totul este posibil în politică. Eu cred în acest moment că este puțin probabil ca să se întâmple acest lucru. Mai există și un precedent și cred că există la PNL și oameni cu memorie, mai ales a ultimelor decenii, dacă ne aducem aminte și PSD înainte de niște alegeri, dacă nu mă înșel în 2009, a făcut acest lucru, a ieșit de la guvernare și a pierdut acele alegeri (...). Pentru acest scenariu (al ruperii coaliției-n.r.) suntem pregătiți și noi, pentru că până la urmă, noi am intrat în numele stabilității să facem această acțiune comună cu PNL, cu dreapta, dar pe de altă parte, există și soluția întoarcerii la popor. Nu cred însă că ar conveni o retragere de la guvernare a PSD și a testa alegeri anticipate sau ca președintele Iohannis să poată accepta ca finalul bilanțului de zece ani de conducere, de guvernare a României să fie pe fondul unui puternic conflict sau unei crize politice în care am intra, dacă se retrage PNL de la guvernare”.

Sursă: Dreamstime

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a spus, într-o emisiune TV, că Marea Neagră „este plină de rechini”, motiv pentru care țara noastră ar trebui să achiziționeze submarine noi.

România are nevoie de submarine noi

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a mărturisit că țara noastră are un singur submarin, motiv pentru care ar trebui să cumpărăm submarine noi.

„Delfino e singurul submarin-şcoală. Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de ”rechini” şi este nevoie de asta”, a declarat Vasile Dîncu, marți seară, la Realitatea PLUS.

„Pentru moment, fiind membri NATO, există o umbrelă care chiar funcţionează. Unii au spus că e bine, alţii au spus că nu e bine, să oprim de la zbor MIG-urile, MIG 21 Lancer. Au fost atâtea accidente, au fost  26 de accidente în ultimii 30 de ani. Au murit oameni şi încrederea în Armată a  scăzut în acele momente. (…)Reuşim cu ajutorul străinilor să avem un optim pentru apărare, însă este nevoie, cum spunem noi, ardelenii, să ai lucrul tău”, a adăugat Vasile Dîncu.

Amintim faptul că, anterior, acesta a vorbit despre rachetele SkyCeptor, precizând că acestea sunt capabilitatea de care România are nevoie.

Rachetele SkyCeptor, capabilitatea de care România are nevoie

Ministrul Apărării Naționale a precizat că rachetele SkyCeptor ar putea fi „folosite de mâine”, dacă acestea ar fi terminate. Vasile Dîncu a mai spus că acestea sunt adaptate la sistemul Patriot.

„Noi am putea să folosim aceste rachete de mâine, dacă ar fi terminate, dar el cu siguranță că noi vom fi primii beneficiari ai acestui sistem de rachete. După câte știu eu și știu sistemul SkyCeptor este adaptat pentru sistemul Patriot. Este un sistem care a fost construit în funcție de nevoile și de banii pe care se bugetele pe care Europa Centrală și de Est, țările noastre le au.

Deci este un sistem foarte performant, însă are avantajul fantastic că este mai ieftin, deci și-l poate permite oricine. Noi, de la Ministerul Apărării, suntem evident interesați. Avem sisteme Patriot cumpărate în varianta lor maximă, să spunem așa, însă sigur că ne interesează ca să completăm în sistemul nostru de apărare, să completăm cu asemenea tip de rachetă”, a spus Vasile Dîncu.

România are nevoie de rachete SkyCeptor

Acesta a explicat că acest tip de rachete sunt o capabilitate de care țara noastră are nevoie, însă „speră că nu vom fi nevoiți să le folosim”.

„Sper să nu fie nevoie să le folosim, dar am putea să le folosim. Deci este o capacitate, o capabilitate fantastică pentru noi. Este una din capabilitățile de care avem nevoie în viitor, pentru că să completăm partea noastră de înzestrare, așa cum există în sistemul NATO, ca să putem să răspundem chestionarului NATO că avem bifat și acest capitol”, a completat Vasile Dîncu.

Memorandumul nu presupune cumpărarea rachetelor SkyCeptor

Vasile Dîncu a spus că memorandumul semnat miercuri la Ploiești nu prevedere cumpărarea rachetelor SkyCeptor deoarece România poate cumpăra doar produse care există, subliniind, totodată, că un contract în acest sens va fi semnat atunci când procesul de fabricație se va apropia.

„Noi nu putem să achiziționăm decât produse care există. Nu putem produce imaginaree, deci putem să facem contracte numai în momentul când se apropie procesul de fabricație, dar cu siguranță noi vom fi primii beneficiari. În planul nostru de înzestrare există aceste rachete.

Nu știu cât o să putem produce. Pentru început nu știu dacă se va produce pentru export, pentru că avem noi o nevoie esențială. Deci aici nevoie există, clientul există. Problema, este doar să putem produce cât mai repede și cât mai multe, pentru că avem nevoie”, a spus el.

La sediul Electromecanica Ploiești, a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense. Memorandumul este primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploiești și Raytheon pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor.