Subiectul declaraţiilor ministrului Apărării, Vasile Dîncu (PSD), a ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele zi şi tot mai multe voci au vorbit despre o posibilă demitere din Guvern.
Poziţia lui Vasile Dîncu privind Ucraina îi va aduce demiterea? Rareş Bogdan: Nu ştiu care e susţinerea dânsului în partid
Ce spune despre acest subiect unul dintre liderii importanţi ai PNL? Rareş Bogdan a evitat să ofere un răspuns clar pe această temă, afirmând că a preferat să se lupte pentru obiectivul intrării României în spaţiul Schengen şi nu să urmărească scandalul în care este implicat Vasile Dîncu.
În plus, Rareş Bogdan a atras atenţia că decizia privind soarta ministrului Apărării îi aparţine premierului României, Nicolae Ciucă.
„Nu ştiu dacă pleacă sau nu profesorul Dîncu. Eu am fost plecat să analizăm rezoluţia Schengen. Întrebaţi-l pe domnul Dîncu, pe premierul României, e şi un ministru propus de PSD. (…)
Nu am urmărit cazul Dîncu să văd dacă ceea ce Vasile Dîncu a făcut trebuie să ducă la astfel de măsuri.
Nu ştiu care e susţinerea dânsului în partid, nu ştiu care a fost discuţia domniei sale cu preşedintele României şi cu premierul, eu sunt un biet europarlamentar care se bate astăzi pentru rezoluţia Schengen şi pentru Schengen. (…)
Domnul Dîncu este ditamai ministru al Apărării, întrebaţi-l pe domnul Ciucă ce face cu dânsul”, a declarat Rareş Bogdan pentru Realitatea Plus, potrivit News.ro.
Declaraţiile lui Vasile Dîncu şi reacţiile lui Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu
Reamintim că Vasile Dîncu a pus pe jar clasa politică din România, dar a primit şi reacţii negative internaţionale, după ce a declarat că singura şansă de pace în Ucraina este ca ţara vecină să meargă la masa negocierilor cu Rusia.
„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională.
ările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, spunea Vasile Dîncu, în urmă cu o săptămână.
Preşedintele României i-a atras imediat atenţia ministrului Apărării că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază.
„Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, i-a transmis Iohannis lui Vasile Dîncu.
„Când ești ministru al Apărării, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român. Repet, președintele având atribuții.
Primul ministru, trebuie să avem o discuție în coaliție. Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict. (…) Categoric, da (Vasile Dîncu a greşit – n.red.)”, a afirmat şi liderul de partid al lui Dîncu, Marcel Ciolacu, invitat chiar la un podcast difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital.