"Marea suferinţă a României este puţinătatea investiţiilor şi cu toate că autorităţile vor să facă un Fond care să investească, am impresia că lucrurile nu merg într-acolo", a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), într-o conferinţă organizată de ziarul Bursa.
"Noi, în momentul de faţă, în această ţară, dacă avem o mare suferinţă, aceasta este puţinătatea investiţiilor. Orice instituţie care are în programul de activitate şi ca obiectiv al activităţii, investiţia, cred că este binevenită în această ţară. Eu sunt convins că România, la această oră, ca să meargă înainte şi să îşi conceapă un model de dezvoltare durabilă care să corespundă nevoilor acestei ţări are nevoie de trei lucruri: legi înţelepte, instituţii puternice şi eficiente, şi echipe performante", a spus Vasilescu, citat de Agerpres.
În acest context, oficialul BNR şi-a exprimat regretul că în România nu prea există niciunul din cele trei lucruri esenţiale unei dezvoltări durabile.
"Plecând de la această triadă, respectiv legi, instituţii, echipe, (…) citisem într-un roman mai vechi, când cafeaua nu se făcea la aparate, că într-o cafenea un client i-a spus celui care patrona localul: "Bună cafea faci dumneata aici, nu ştiu ce secrete ai". La care el a spus: "E simplu, cafea, apă şi zahăr. Ce secret?". Clientul a comentat: "Dar atmosfera din local, dar felul cum e servită, dar calitatea, caimacul, toate astea fac parte dintr-o combinaţie care în alcătuirea celor trei elemente, cafea, apă şi zahăr, dau o cafea foarte bună şi cu caimac". Foarte bine ar fi dacă acest Fond Suveran de Investiţii al României ar fi caimacul pe cafeaua naturală pe care ne-o dorim şi la care râvnim. Acum, ca să fie caimac, sunt multe lucruri de făcut. Ce-am putea să facem? Un fond care să investească. Am impresia că nu merg într-acolo. E o impresie", a precizat Vasilescu.
El a mai afirmat că investiţia este cea care înmulţeşte banii.
"Un asemenea Fond, din punctul meu de vedere, trebuie să facă două lucruri importante: să adune bani şi apoi să îi plaseze pentru a-i înmulţi, apoi să adune înapoi, să-i înmulţească Fondul de investiţii şi să-i investească în lucruri importante pentru această ţară, care tânjeşte după investiţii. Cred că ăsta este ţelul şi nu am posibilităţi de a merge mai departe cu judecata pentru că nu a reieşit de la Guvern cum vor să-l facă. Vor să facă un fond de investiţii, dar mai departe?", se întreabă consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României.